Na hlavný obsah

Zvyšovanie DPH, spoplatnenie návštev lekárov či návrat koncesionárskych poplatkov. Ministerstvo financií pripravilo návrh úsporných opatrení

Prečítajte si celý zoznam navrhovaných opatrení.

Zvyšovanie DPH, spoplatnenie návštev lekárov či návrat koncesionárskych poplatkov. Ministerstvo financií pripravilo návrh úsporných opatrení
Minister financií SR Michal Horváth počas tlačovej konferencie. Foto: TASR/Martin Baumann

Ministerstvo financií pripravilo návrh takmer 100 opatrení v objeme 7 percent hrubého domáceho produktu (HDP) alebo necelých 10 miliárd eur. Tie by pomohli v ozdravení verejných financií.

Táto suma prevyšuje potrebu konsolidácie na stabilizáciu dlhu v najbližších rokoch o takmer tretinu a nasledujúca vláda si z nich bude môcť vybrať podľa vlastných priorít.

Vyplýva to z materiálu Návrh na ozdravenie verejných financií, ktorý v stredu zverejnil rezort financií. Po stredajšom rokovaní (4. 10.) vlády ich predstavili dočasne poverený premiér Ľudovít Ódor a dočasne poverený minister financií Michal Horváth.

„Konsolidačný mix s najmenej negatívnym vplyvom na ekonomiku by mal pozostávať primárne zo zníženia prevádzkových výdavkov a zamestnanosti vo verejnej správe. Rast by výraznejšie neohrozilo ani zacielenie sociálnych dávok a dotácií na tých, ktorí ich najviac potrebujú. Na príjmovej strane sa odporúča zvyšovanie nepriamych daní, najmä spotrebných, majetkových a „zelených“ daní,“ priblížil Inštitút finančnej politiky (IFP).

Návrhy opatrení sa skladajú zo zvýšenia príjmov menej škodlivých pre ekonomiku v sume 3,256 miliardy eur. Ale aj zo zacielenia sociálnych výdavkov s úsporou 2,365 miliardy eur, či vyššieho zdanenia negatívnych externalít v hodnote 1,550 miliardy eur.

Ďalšie úspory by malo priniesť zoštíhlenie verejnej správy (968 miliónov eur), efektívnejší daňový systém (860 miliónov eur), zníženie dotácií (344 miliónov eur) a efektívna prevádzka (211 miliónov eur).

Budúci demografický tlak je podľa inštitútu vhodné zmierniť reformami. Ich pozitívne pro-rastové vplyvy sa zrejme prejavia až za horizontom rozpočtu na nasledujúce roky.

Zvýšenie potenciálu rastu ekonomiky môžu zabezpečiť najmä opatrenia smerujúce k vyššej zamestnanosti. Napríklad zlepšenie migračnej politiky, či podmienok pre zapojenie neaktívneho obyvateľstva na trhu práce.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika