Na hlavný obsah

Robert Fico má za sebou prvé kolo rokovaní s potenciálnymi partnermi. Vyriešiť chce najprv vládny program

Personálne otázky sú podľa neho až na poslednom mieste.

Robert Fico má za sebou prvé kolo rokovaní s potenciálnymi partnermi. Vyriešiť chce najprv vládny program
Na snímke predseda strany Smer-SD Robert Fico. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Robert Fico má za sebou prvé kolo rokovaní s potenciálnymi koaličnými partnermi z Hlasu-SD a SNS. Chce sa najprv dohodnúť na programe až potom na straníckych nomináciách.

Silnú vyjednávaciu pozíciu má hlavne predseda Hlasu Peter Pellegrini, ktorý si to uvedomuje a je pripravený získať pre svoju stranu čo najviac. Od budúcej vlády očakáva najmä súdržnosť v koalícií a jasné smerovanie Slovenska v zahraničných otázkach. Odborník predpokladá, že práve tam môže nastať problém v spolupráci so stranou SNS.

Niekoľko dní po voľbách naberá budúca vláda prvé kontúry. Predseda Smeru-SD Fico má za sebou úvodné stretnutia s najpravdepodobnejšími koaličnými partnermi Hlasom a SNS. Lídri si mali najmä ujasniť východiskové pozície.

Fico chce najprv vyriešiť vládny program. Tvrdí, že zásadné programové rozdiely zatiaľ nenašiel. Bližšie informácie o rokovaniach prezradiť nechce. „Nemôžem byť ako klebetná baba, ktorá po každom stretnutí všetko vytára. Rokujeme, mám poverenie na zostavenie vlády, predovšetkým dávame prednosť otázkam programovým. Personálne otázky sú až na poslednom mieste,“ priblížil.

Do koaličnej spolupráce musí presvedčiť najmä svojho bývalého dlhoročného spolustranníka. Pellegrini vysiela potenciálnym partnerom jasný signál, že pri vyjednávaniach chce pre seba získať čo najviac. Dôležitým prvkom budúcej vlády bude podľa neho najmä stabilita a názorová jednotnosť.

„Pre nás je dôležité, aby mala budúca vláda garanciu, že nebudeme robiť nejaké otočky vo vzťahu k medzinárodnej komunite, že budeme navonok pôsobiť konzistentne, rozumne a demokraticky,“ povedal Pellegrini.

SNS ako problém zostavovania vlády

Práve spolupráca so stranou SNS môže byť podľa politického komentátora Grigorija Mesežnikova problém. V poslaneckom klube je ako jediný člen strany len predseda Andrej Danko.

„Poslanecký klub SNS sa skladá z ľudí bez straníckej príslušnosti, zo známych konšpirátorov, aktivistov proti NATO a ľudí s extrémistickými názormi. Z tohto pohľad je SNS riziková. Aj z hľadiska svojho nastavenia na zahraničnú politiku, aj z hľadiska zaistenia stability,“ vysvetlil Mesežnikov.

Samotný Andrej Danko sa nestability svojho vlastného klubu neobáva. Tvrdí, že strana mu vyjadrila silnú podporu. „Ja som v kontakte aj s poslancami, budeme mať svoje stretnutia. Môžem povedať, že poslanecký klub je jednotný. Sú tam poučení politici, ktorí majú svoje politické príbehy. Máme veľmi korektné vzťahy a teším sa na spoluprácu s nimi,“ uviedol.

Prvé kolo neoficiálnych rokovaní má za sebou aj hnutie Progresívne Slovensko. Podľa predsedu Michala Šimečku šanca na vládu bez Smeru stále existuje. Pri rozhovoroch nenarazili na požiadavku, o ktorej by sa nevedeli ďalej rozprávať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál