Na hlavný obsah

Ruská rozviedka počas moratória vypustila klamlivé vyjadrenia, ktoré spochybnili integritu volieb, rezort zahraničia SR reaguje

Ministerstvo si predvolal zástupcu ruského veľvyslanectva.

Ruská rozviedka počas moratória vypustila klamlivé vyjadrenia, ktoré spochybnili integritu volieb, rezort zahraničia SR reaguje
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský. Foto: TASR/AP Photo/Mary Altaffer

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR si v pondelok (2. 10.) predvolalo zástupcu Veľvyslanectva Ruskej federácie na Slovensku. Dôvodom sú vyjadrenia riaditeľa Služby zahraničnej rozviedky Ruskej federácie Sergeja Naryškina zverejnené počas moratória, v predvečer predčasných parlamentných volieb na Slovensku. Informoval o tom komunikačný odbor rezortu diplomacie.

„Rezort diplomacie ostro protestuje proti lživému vyhláseniu ruskej rozviedky, ktoré spochybňuje integritu slobodných a demokratických volieb na Slovensku,“ skonštatoval hovorca ministerstva Matúš Dávid.

Vedome šírené dezinformácie považuje za neprípustné zasahovanie Ruskej federácie do volebného procesu v SR, ktorá ako nezávislý, suverénny a demokratický štát zaručuje svojim občanom spravodlivý a transparentný priebeh volieb.

Rezort slovenskej diplomacie zároveň vyzval Ruskú federáciu, aby prestala s dezinformačnými aktivitami namierenými proti Slovensku. Pripomína, že takéto konanie podkopáva vzájomné vzťahy a je tiež v rozpore s princípmi medzinárodných vzťahov.

Naryškin vo štvrtok (28. 9.), teda v čase predvolebného moratória na Slovensku, vo vyhlásení Služby vonkajšej rozviedky (SVR) uviedol, že Spojené štáty v čase pred parlamentnými voľbami zintenzívnili svoje zasahovanie do vnútorných záležitostí na Slovensku.

So zjavným odkazom na neskoršieho víťaza volieb Roberta Fica šéf SVR povedal, že USA si v Európe neželajú ďalšieho „národne orientovaného (maďarského premiéra) Viktora Orbána“ a za týmto účelom sa tiež pokúsia ovplyvniť výsledok volieb. Lídra proeurópskej liberálnej strany Progresívne Slovensko (PS) Michala Šimečku označil Naryškin za „chránenca“ Washingtonu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko