Na hlavný obsah

Seizmológovia zaznamenali na východe SR už aj dotrasy. Ich sila bola nižšia, no ďalšie môžu ešte prísť

Veľkosť zemetrasenia expertov neprekvapila.

Seizmológovia zaznamenali na východe SR už aj dotrasy. Ich sila bola nižšia, no ďalšie môžu ešte prísť
Poškodený dom v obci Ďapalovce. Foto: TASR/Maroš Černý

Seizmológovia hovoria o najsilnejšom zemetrasení na východnom Slovensku za posledných viac ako 100 rokov. Jeho presnú polohu a hĺbku určilo 13 záznamových zariadení aj údaje zo zahraničia. Zaznamenali aj následné dotrasy, ktoré boli slabšie.

V regióne preto rozmiestňujú ďalšie meracie zariadenia, aby prípadnú pokračujúcu seizmickú aktivitu vedeli analyzovať.

Redaktor RTVS Marián Kukelka sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko o zemetrasení na východe Slovenska rozprával s Robertom Kyselom z Ústavu vied o Zemi SAV:

„Ide o zemetrasenie, ktoré je najsilnejšie v tejto oblasti od roku 1914. V roku 1914 bolo podobne silné zemetrasenie s magnitúdom 4,8. Magnitúdo včerajšieho zemetrasenia bolo 4,9, čiže ide o porovnateľne silné zemetrasenia,“ informoval Robert Kysel z Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied (SAV).

Epicentrum zemetrasenia podľa neho bolo pri obci Pavlovce v okrese Vranov nad Topľou. Seizmológovia určili jeho hĺbku na približne 18 kilometrov.

Občanov vyzval, aby vyplnili makroseizmický dotazník na stránke Ústavu vied o Zemi. „Vypĺňajú údaje o tom, ako to zemetrasenie cítili, prípadne, ak boli škody na budovách, tak o aké škody ide,“ priblížil.

Veľkosť zemetrasenia neprekvapila

Ako uvádza aj Ústav vied o Zemi, oblasť Vihorlatu a okolia Humenného, Michaloviec a Vranova nad Topľou patrí medzi seizmicky aktívne oblasti Slovenska. Zemetrasenie preto svojou veľkosťou expertov neprekvapilo.

„Veľkosť zemetrasenia nie je prekvapujúca, pretože v osemnástom storočí – ide o roky 1778 a 1779, v priebehu dvoch rokov boli tri zemetrasenia, ktoré boli podobne silné. Mali rovnakú veľkosť alebo veľmi podobnú veľkosť ako včerajšie zemetrasenie,“ povedal Kysel.

Aj v iných krajinách vznikajú po zemetraseniach takzvané „dotrasy“. Aj po otrasoch na východnom Slovensku ich už seizmológovia zaznamenali.

„Tak máme zaznamenané dotrasy. Ide o magnitúda okolo 1 až 2. Čiže nejde o nejaké silné otrasy. Zväčša je to tak, že po zemetrasení určitého magnitúda príde dotras, ktorý je slabší o 0,5 až 1 magnitúdo. Čiže ak to bolo magnitúdo 4,9, je možné očakávať jeden, prípadne viacero silnejších dotrasov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál