Na hlavný obsah

Do noci stáli na uliciach bosí a v nočných košeliach, báli sa ísť do svojich domovov. Ďapalovčania opísali, ako prežívali zemetrasenie

Šokovaní boli aj obyvatelia neďalekých Baškoviec.

Do noci stáli na uliciach bosí a v nočných košeliach, báli sa ísť do svojich domovov. Ďapalovčania opísali, ako prežívali zemetrasenie
Obyvateľky obce Ďapalovce. Foto: koláž RTVS

Obyvatelia Ďapaloviec spomínajú na to, ako ich v pondelok (9. 10.) večer vystrašili náhle otrasy spôsobené zemetrasením. 

„Nikdy som také niečo nezažila. Začalo všetko padať – skrine, omietky. Zobudila som syna, lebo spal a bežali sme von. Tam sme čakali, čo bude ďalej,“ opísala chvíle hrôzy jedna z obyvateliek Ďapaloviec, kde sa malo nachádzať epicentrum zemetrasenia.

Ďalšia priblížila, ako sa s celou rodinou bála ísť naspäť do domu, keď už otrasy skončili. „Do jednej hodiny v noci sme boli na uliciach iba v nočných košeliach. Báli sme sa ísť dovnútra,“ uviedla. Mnohí z domov na ulicu vybehli bosí a bez teplejšieho oblečenia.

S obyvateľmi obce sa rozprával redaktor RTVS Ondrej Behún:

Ľudia v Baškovciach si mysleli, že spadlo lietadlo

Škody na majetku spôsobilo pondelkové večerné zemetrasenie aj v obci Baškovce v okrese Humenné. „Bol poškodený kostol, materská škola, obchod s potravinami. Silne poškodených bolo päť domov, ďalšie domy majú poškodené fasády či vnútrajšok,“ povedal starosta obce Pavol Tamáš. Dôležité podľa neho bolo, že nedošlo k obetiam či zraneniam občanov.

„Ľudia boli najprv vo veľkom šoku, lebo nevedeli, či je to zemetrasenie, či spadlo nejaké lietadlo, alebo či sem nedoletela nejaká raketa, lebo susedíme s Ukrajinou,“ priblížil starosta chvíle bezprostredne po udalosti.

Neobývateľných domov následkom zemetrasenia môže byť podľa neho tri až päť, poškodených domov 15 až 25, väčšinou ide o staršie objekty. U vážnejšie poškodených rodinných domov sa čaká na posudok statika.

„Skoro na každom druhom dome v obci, kde je 100 obývaných domov, sú poškodené komíny, lebo tie nevydržali, a tým pádom sa poškodila aj strecha. Bol prípad, že sa komín zosypal na auto. Tie škody ešte budeme spisovať, lebo každý to nenahlásil,“ povedal Tamáš.

Obec podľa neho vie ľuďom pomôcť s odpratávaním sutín aj v prípade potreby náhradného ubytovania.

Pozrite si fotogalériu zo zemetrasením zasiahnutej obce Baškovce:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny