Na hlavný obsah

Školu v Lučenci zrušili po údajnom marení školskej inšpekcie. Učitelia aj rodičia sú pobúrení

Novú školu si od budúceho mesiaca bude musieť nájsť 150 žiakov.

Školu v Lučenci zrušili po údajnom marení školskej inšpekcie. Učitelia aj rodičia sú pobúrení
Súkromná základná škola v Lučenci. Foto: RTVS

Zrušili jednu zo súkromných základných škôl v Lučenci. Ministerstvo školstva tento radikálny krok zdôvodnilo marením školskej inšpekcie. Učitelia aj rodičia sú pobúrení. Novú školu si od budúceho mesiaca bude musieť nájsť 150 žiakov.

Rozhodnutie ministerstva zaskočilo viacerých rodičov aj žiakov. „Neviem si predstaviť, že akú traumu spôsobím mojej dcére tým, že jej oznámim, že z tejto školy musí odísť,“ hovorí matka Eva Kiapešová.

Zrušenej základnej škole v Lučenci sa v reportáži venoval redaktor RTVS Radovan Kondrlík:

„Táto škola je dobrá, mám ju rád a keď sa ruší, nie je to dobré, lebo veľa detí musí prestupovať a je to veľmi smutné,“ hovorí žiak Súkromnej základnej školy v Lučenci Daniel Fides.

Čo sa týka vysvetlenia dôvodov, prečo došlo k zrušeniu tejto základnej školy, sú ministerstvo školstva a školská inšpekcia strohé.

„Návrh na vyradenie tejto školy zo siete predložila hlavná školská inšpektorka z dôvodu marenia výkonu školskej inšpekcie zo strany zriaďovateľa školy,“ uviedla hovorkyňa Štátnej školskej inšpekcie SR Katarína Matejková.

Školská inšpekcia

Pracovníkov školskej inšpekcie údajne škola nechcela pustiť do budovy ešte pred niekoľkými mesiacmi.

„Je to nezmysel. Túto skutočnosť potvrdili sami členovia školskej inšpekcie tým, že v úradnom zázname sa vyjadrili tak, že do budovy školy vošli a z dôvodu, že sa necítili komfortne, išli dobrovoľne pred budovu, kde čakali na príchod riaditeľky súkromnej základnej školy,“ uvádza sa v stanovisku školy.

Poverený minister školstva bol pred niekoľkými dňami v Lučenci. „Škola, rodičia a aj ostatní aktéri boli o plánovanom vyradení informovaní,“ hovorí v stanovisku ministerstvo školstva.

Mesto Lučenec ponúklo ako náhradu šesť základných škôl. Uvedomujeme si vážnosť situácie a práve preto navrhujeme možnosť vytvoriť pre týchto žiakov nové triedy podľa kapacitných možností základných škôl, aby nemuselo dôjsť k trhaniu kolektívu,“ uviedla hovorkyňa mesta Lučenec Michaela Baboľová.

Vedenie školy sa so vzniknutou situáciou nechce zmieriť a na zachovanie jej fungovania podniklo právne kroky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny