Na hlavný obsah

V Starej Ľubovni otvorili jedinú školu svojho druhu v tomto regióne

Na východe Slovenska sú školy pre autistov bez mentálneho postihnutia len v Prešove a Poprade.

V Starej Ľubovni otvorili jedinú školu svojho druhu v tomto regióne
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na severovýchode Slovenska otvorili jedinú školu svojho charakteru v tomto regióne – základnú školu pre autistické deti bez mentálneho postihnutia. Majú desať žiakov, ktorých rodičia si vydýchli. Najbližšie takéto školy sú totiž príliš ďaleko.

Pani Klaudia a jej syn Martin budú do novej školy dochádzať každý deň z Nižných Ružbách. To je autom približne 20 minút. V rodine pociťujú veľkú úľavu. Konečne totiž našli školu, kde ich dieťa privítali s otvorenou náručou.

„Spadol mi obrovský balvan zo srdca, keď mi pán riaditeľ zavolal v auguste, že sa táto škola otvára,“ povedala Martinova mama Klaudia.

V spádovej základnej škole aj v ďalších šiestich v regióne ich podľa jej slov odmietli pre nedostatok asistentov. Martin má totiž atypický autizmus bez mentálneho postihnutia. „To bol taký kameň úrazu, že nás nikde nechceli prijať,“ priblížila.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Ivana Ratkovská:

„Je veľmi náročné vzdelávať takéto dieťa v triede s 15 žiakmi. Kdežto v triede pre deti s autizmom ich je maximálne šesť,“ vysvetlil riaditeľ ZŠ pre žiakov s autizmom Stará Ľubovňa Ján Rusiňák. Základná škola pre žiakov s autizmom má aj preto iba dve triedy a len desať žiakov. Medzi nimi je aj jedenásťročný Oliver.

„Boli sme na zápis aj v klasickej škole, ale tam nám rovno povedali, že to nepôjde,“ uviedla sestra autistického žiaka Olivera Monika Sýkorová. „Každý žiak má svoje špecifické potreby. Aj preto vzdelávame individuálne,“ uviedla učiteľka tejto školy Miroslava Demčáková.

Učiteľky sú školené na zvládanie prejavov detí

Sedemročný Martin píše na tabuľu slovo výťah. Tieto zariadenia síce obdivuje, ale do výťahu by nikdy nevstúpil. Aj takéto sú rituály autistických detí. „Výbuchy hnevu boli ako prvé a potom ten spôsob ukladania vecí do radu, ale hlavne to, že si búchal bradu, keď sa hneval,“ priblížila Martinova mama.

Učiteľky sú školené, ako takéto prejavy zvládať a ako hľadať potenciál v dieťati. „Na Slovensku evidujeme 35 škôl, ktoré majú iba žiakov s poruchou autistického spektra. Tieto deti sa však môžu umiestňovať aj do iných špeciálnych škôl a rovnako aj v bežných škôl,“ uviedla Veronika Proner z odboru komunikácie ministerstva školstva.

Na východe Slovenska sú školy pre autistov bez mentálneho postihnutia v Prešove, Poprade a teraz pribudla aj tá v Starej Ľubovni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny