Na hlavný obsah

Štáby RTVS monitorujú situáciu na hraniciach: Kolóny sa netvoria, migranti sa zdržiavajú mimo hraničných priechodov

Od štvrtka sa na slovensko-maďarských hraniciach začali náhodné kontroly.

Štáby RTVS monitorujú situáciu na hraniciach: Kolóny sa netvoria, migranti sa zdržiavajú mimo hraničných priechodov
Ilustračná snímka - Migranti na slovensko-poľskej hranici. Foto: RTVS

Od štvrtka (5. 10.) rána sa na slovensko-maďarských hraniciach začali náhodné kontroly. Potrvajú do 14. októbra. Na každom z 35 hraničných priechodov s Maďarskom sa bude striedať šesť policajtov. Nasadených je aj 500 vojakov. Kontroly budú náhodné, aby čo najmenej spomalili dopravu.

Na jednom z 35 hraničných priechodov monitoruje situáciu aj štáb RTVS. Priamo na mieste je redaktor Radovan Kondrlík.

Situácia bola pokojná, premávka plynulá, policajti nezastavujú osobné autá, robia tak len v prípade dodávok a nákladných vozidiel. Dá sa predpokladať, že pozornosť prevádzačov sa ešte viac ako doteraz sústredí pravdepodobne na takzvanú zelenú hranicu, ktorá tvorí nemalú časť takmer 655 kilometrov dlhej hranice medzi Maďarskom a Slovenskom.

Štáby RTVS monitorujú situáciu na hraniciach s Maďarskom a Poľskom:

Štáb RTVS sa pozrel do pohraničných obcí vyhľadávaných medzi migrantmi –Kiarov, Vrbovka, Koláre, ale nenatrafili na žiadneho z nich. Počet migrantov sa v posledných týždňoch výrazne znížil, denne ich odbavia asi 100 až 150.

Migrantov už nebudú odbavovať v záchytnom centre vo Veľkom Krtíši, ale v zariadení migračného úradu v Opatovskej Novej Vsi.

Migranti na hranici s Poľskom

Štáby RTVS monitorujú aj situáciu na hranici s Poľskom. Redaktorka Ivana Ratkovská asi 400 metrov od hraničného priechodu narazila na skupinu asi 30 migrantov. Okrem mužov a žien tam boli aj malé deti, najmenšie má asi osem mesiacov.

Prevádzač ich tam vyhodili asi o piatej hodine ráno, s tým, že už ďalej s nimi nemôže ísť. Bolo im zima a nemali so sebou žiadne jedlo ani vodu.

Ako sa zachovať nevedel ani starosta Tatranskej Javoriny Miroslav Michaľák, nevedel na koho sa obrátiť. Kontaktoval políciu a doniesol im tašku s potravinami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko