Na hlavný obsah

Slovenskí kuchári sa pobijú o prestížne ocenenie, mnohí ho nazývajú Oskar vo varení

Porota vybrala kuchárov, ktorí nás budú reprezentovať.

Slovenskí kuchári sa pobijú o prestížne ocenenie, mnohí ho nazývajú Oskar vo varení
Jedno zo súťažných jedál. Foto: TASR

Na medzinárodnej súťaži Bocuse d’Or, ktorú mnohí označujú ako Oskara vo varení, budeme mať zastúpenie. V rámci festivalu slovenskej gastronómie vybrala porota najlepších kuchárov, ktorí nás budú reprezentovať v Európe aj vo svete.

Kuchári mali na prípravu jedla päť hodín a 35 minút. Výsledok potom museli odprezentovať pred porotou slovenských aj zahraničných kuchárov. „To je také presné načasovanie a stres, že nechcel by som byť dnes v koží súťažiacich,“ zasmial sa prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Vojto Artz.

Viac o súťaži vo varení zisťovala redaktorka RTVS Barbora Škulová:

„Myšlienka je rozvoj mladej generácie, pretože každý tím sa skladá z kandidáta a jeho pomocníka, ktorý nesmie byť starší ako 22 rokov, kouča, ktorý je plánovač jednotlivých vecí,“ priblížil prezident medzinárodnej súťaže Peter Duranský.

„Moja úloha je koordinovať časové intervaly, aby sa všetko upieklo, uvarilo správne, aby sme dodržali časový harmonogram,“ vysvetlil inštruktor kuchárskeho tímu Patrik Pokrývka.

„Zatiaľ som veľmi spokojný s prácou kuchárov. Stíhame všetky časové limity, ktoré potrebujeme stihnúť. Budeme servírovať zubáča a podávať potom tekvicu v rôznych variantách s cesnakom,“ dodal.

Porotcovia brali do úvahy pri hodnotení nielen chuť jedla, ale aj servírovanie. Kuchári mali pripraviť vegetariánske jedlo a rybu. „Vždy najdôležitejšia je chuť, to je úplne maximum. Jedlo sa musí vychutiť, byť harmonické, musí mať balans, musí mať príjemnú arómu. Takže toto sú veľmi dôležité aspekty,“ opísal Duranský.

„Chceme im ukázať, aké je toto zamestnanie krásne, aj keď náročné. Ale keď ho robíte so srdcom a robíte ho dobre, tak môžete sa tak isto stať v gastronómii hviezdou,“ uviedol Artz.

Víťazný slovenský tím postúpi na európske kolo do Nórska, kde sa stretne 20 najlepších krajín Európy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko