Na hlavný obsah

Luxus, rozprávkové bytosti či zvláštnosti: Takéto kreácie predviedli cukrári na celoslovenskej súťaži o najkrajšiu tortu

Porota hodnotila mnoho dôležitých aspektov.

Luxus, rozprávkové bytosti či zvláštnosti: Takéto kreácie predviedli cukrári na celoslovenskej súťaži o najkrajšiu tortu
Na snímke jeden z mnohých cukrárskych výtvorov. Foto: RTVS

Cukrári súťažili o najkrajšiu tortu Slovenska. Odborná porota hodnotila umelecké diela v troch kategóriách. Ochutnala sedem trpaslíkov, luxusnú svadobnú tortu, aj hamburger.

Ohnivý vták Fénix, ktorý symbolizuje znovuzrodenie, roztiahol v podobe torty krídla. Korpus je z perníkovej piškóty, plnka zase škoricová so slivkovým lekvárom. Aj na pierkach si môžete pochutiť, sú z jedlého papiera.

„Toto je naozaj krásna práca, toto je už o obrovskom umení. Moderný štýl, farbenie, využívanie jemných detailov, precíznosť,“ uviedla predsedníčka klubu cukrárov Jozefína Zaukolcová.

Na najkrajšie torty sa bola pozrieť redaktorka RTVS Dominika Kusá:

Zaujala aj torta s názvom Benátska noc s višňami v griotke, reprezentatívna svadobná torta či sladké dobroty na detské oslavy, napríklad s motívom čarovného lesa. „Pripravovali sme ju tri dni, bolo to dosť náročné, vyrezávať tie kvety. Plnka je z gaštanového pyré, piškóta je z tekvicovej múky,“ opísala súťažiaca Adéla Bednárová.

Sladkému sortimentu sa vymykal pohľad na žemľu naplnenú zeleninou, volským okom a zemiačikmi. „Celá tá torta je prevedená v sladkom, nie je slaná, konkrétne je to kategória zvláštnych tort,“ povedal predseda hodnotiacej komisie Michal Baniar.

Každá torta môže získať od jedného porotcu najviac 100 bodov. Najviac udeľujú za jej vzhľad. „Budeme posudzovať to, ako je torta upravená, ako je vyvážená, jej chute, techniky. Tie torty sú tak nádherné, bude ťažké si vybrať len jednu,“ priblížila spôsob hodnotenia porotkyňa zo šou Pečie celé Slovensko Petra Tóthová.

Víťazom sa stal dvojposchodový dezert s ježkom. Porotcovia torty nekrájali, mali na ochutnávku pripravené ich malé verzie. Zhodli sa, že tento ročník bol bohatý na talenty. Mnohé by radi uvítali aj v show RTVS Pečie celé Slovensko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko