Na hlavný obsah

Slovinsko predĺžilo hraničné kontroly na chorvátskych a maďarských hraniciach

Zatiaľ platia do 19. novembra.

Slovinsko predĺžilo hraničné kontroly na chorvátskych a maďarských hraniciach
Kamióny stoja v rade na hraničnom priechode Pince na severovýchode Slovinska a Tornyiszentmiklos na juhozápade Maďarska. Foto: TASR/AP

Slovinsko predĺžilo práve pred týždňom zavedené sprísnené kontroly na hraniciach s Chorvátskom a Maďarskom. Opatrenie zatiaľ platí do 19. novembra s možnosťou ďalšieho predlžovania, podľa situácie v regióne.

Pôvodne mali platiť sprísnené kontroly desať dní, no ešte pred uplynutím lehoty sa vláda v Ľubľane rozhodla o predĺžení.

Slovinským hraničným kontrolám sa v reportáži venoval spravodajca RTVS v Budapešti Gregor Martin Papucsek:

Tvrdia, že naďalej existujú hrozby na vnútorný poriadok Európskej únie vzhľadom na blízkovýchodnú a ukrajinskú situáciu a na zvýšenú pravdepodobnosť teroristických činov. To je oficiálny dôvod. Chorvátske zdroje však zdôrazňujú, že v prvom rade ide o zabránenie nelegálnej migrácie po balkánskej trase.

Inak chorvátske i maďarské médiá písali celý týždeň o benevolentných kontrolách, ktoré fungovanie schengenských pravidiel príliš neohrozujú. Ministri vnútra Talianska, Slovinska a Chorvátska sa zídu 2. novembra v Terste, aby zosúladili svoje ďalšie kroky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet