Na hlavný obsah

Nemecko predĺži hraničné kontroly s Českom, Poľskom a Švajčiarskom aspoň o 20 dní

Oznámila to tamojšia ministerka vnútra.

Nemecko predĺži hraničné kontroly s Českom, Poľskom a Švajčiarskom aspoň o 20 dní
Na ilustračnej snímke príslušník nemeckej polície. Foto: Unsplash

Nemecko predĺži hraničné kontroly s Českom, Poľskom a Švajčiarskom najmenej o 20 dní. Oznámila to v stredu (25. 10.) na tlačovej konferencii po rokovaní vlády spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová.

Povedala, že o tom už so susednými štátmi hovorila, a nevylúčila ani ďalšie predĺženie kontrol. Dodala, že rozhodnutie v tejto veci padne až podľa vývoja migračnej situácie.

„So susednými štátmi sme hovorili a teraz jedno predĺženie v každom prípade uskutočníme,“ povedala Faeserová. „Predĺžime kontroly o 20 dní. Postupuje sa tak, že najskôr sa predĺži o desať dní, potom 20 a potom zvážime predĺženie o tri mesiace. Závisieť ale bude od aktuálnej situácie, „uviedla.

Nemecko obnovilo hraničné kontroly s Českom, Poľskom a Švajčiarskom 16. októbra a zároveň o ďalších šesť mesiacov predĺžilo kontroly s Rakúskom, ktoré boli zavedené už v roku 2015. Kontroly nie sú plošné po celej dĺžke hraníc, ale len na vybraných miestach. V prípade pomedzí s Českom hliadkuje nemecká polícia na diaľnici medzi Prahou a Drážďanmi.

Faeserová ku kontrolám pred týždňom povedala, že budú pružne reagovať na aktuálnu situáciu, policajti tak môžu pôsobiť na akomkoľvek úseku hranice. Sľúbila tiež, že Nemecko sa bude usilovať o to, aby kontroly mali čo najmenší dopad na bežný život a cezhraničnú dopravu. Napriek tomu musia vodiči pri cestách do Nemecka počítať s meškaním.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet