Na hlavný obsah

Smer, Hlas a SNS skladajú novú vládu. Toto by mohli byť podľa médií noví ministri

Vznikne aj nové ministerstvo.

Smer, Hlas a SNS skladajú novú vládu. Toto by mohli byť podľa médií noví ministri
Zľava Robert Kaliňák, Denisa Saková a Tomáš Taraba. Foto: TASR a SITA/koláž RTVS

Exminister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) by mohol šéfovať rezortu obrany. Ministerkou hospodárstva by sa mohla stať exministerka vnútra Denisa Saková (Hlas-SD) a ministrom kultúry Tomáš Taraba (SNS). Vyplýva to zo zákulisných informácií Denníka N. S informáciami o možných menách ministrov a ministeriek prišiel aj portál Aktuality.sk.

Smeru podľa memoranda o porozumení prináleží okrem premiérskej stoličky aj šesť ministerstiev. Podľa denníka by malo ísť o rezort diplomacie, obrany, spravodlivosti, financií dopravy a pôdohospodárstva.

Pri ministerstve zahraničných vecí sa hovorí o dvoch možných kandidátoch. Ak by išlo o politika, mohol by sa ministrom stať Juraj Blanár. Ak by Smer uprednostnil diplomata, zrejme sa ním stane Ján Kubiš. Ten sa však pre TASR vyjadril, že ponuku nedostal, ani by ju neprijal a ani žiadnu neočakáva. Pokračuje vraj v zbere podpisov pre prezidentskú kandidatúru.

Strana však podľa Aktuality.sk môže do ministerského kresla posadiť aj Miroslava Lajčáka, ktorý tento post už niekoľkokrát zastával.

Ministerstvu obrany by mal šéfovať exminister vnútra Robert Kaliňák. Ak by mu však napokon pripadol rezort dopravy, šéfom rezortu by sa mohol stať Marián Saloň, napísali Aktuality.sk. Šéfom rezortu spravodlivosti by sa mohol stať Boris Susko a šéfom ministerstva financií Ladislav Kamenický, ktorý túto funkciu už v minulosti zastával.

Rezort dopravy by mal viesť Juraj Blanár, no hovorí sa aj o bývalom riaditeľovi Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Igorovi Chomovi či exministrovi dopravy Ľubomírovi Vážnom. Ministerstvo pôdohospodárstva by mohol mať na starosti Richard Takáč.

E. Tomáš, T. Drucker aj D. Saková

Čo sa týka strany Hlas Petra Pellegriniho, tá dostala okem kresla predsedu Národnej rady SR aj sedem premiérskych postov. Denník N tvrdí, že by malo ísť o ministerstvo vnútra, práce, školstva, hospodárstva, investícií a zdravotníctva.

Ministrom vnútra by sa mohol stať Matúš Šutaj Eštok, školstvo by mohol mať na starosti Tomáš Drucker. Rezort hospodárstva a zdravotníctva by mali dostať na starosti ženy, hospodárstvu by mala šéfovať Denisa Saková, zdravotníctvu Zuzana Dolinková.

Ministerstvo práce by mohol dostať Erik Tomáš. Rezort informatizácie by mohol viesť Richard Raši. Podľa Denníka N by stoličku vicepremiéra pre eurofondy a plán obnovy mohol obsadiť zahraničný expert strany Peter Kmec. Podľa informácií portálu Aktuality.sk by však eurofondy mohla dostať na starosť Denisa Saková.

SNS dostane nové ministerstvo

Slovenská národná strana by okrem ministerstva kultúry a životného prostredia mala dostať aj nové ministerstvo, ktoré vznikne 1. januára 2024. Malo by ísť o ministerstvo športu a cestovného ruchu.

Čo sa týka rezortu kultúry, ministrom by sa podľa informácií denníka N mohol stať Tomáš Taraba. Pri envirorezorte sa skloňuje viacero mien, a to Rudolf Huliak a Filip Kuffa. To, kto bude riadiť nové ministerstvo, sa nevie.

Novozvolená poslankyňa SNS Martina Šimkovičová by sa mohla stať štátnou tajomníčkou ministerstva práce. To má však viesť Hlas.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko