Na hlavný obsah

Prvé slová lídrov Smeru, Hlasu a SNS po podpise memoranda: Hovoria o demokracii, upokojení a koaličnej zmluve

V stredu podpísané memorandu má byť jej základom.

Prvé slová lídrov Smeru, Hlasu a SNS po podpise memoranda: Hovoria o demokracii, upokojení a koaličnej zmluve
Zľava predseda Hlas-SD Peter Pellegrini, predseda Smer-SD Robert Fico a predseda SNS Andrej Danko. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Predseda Smeru-SD Robert Fico chce novú koaličnú dohodu predstaviť čo najskôr. Memorandum o porozumení, ktoré v stredu (11. 10.) podpísal spoločne s Petrom Pellegrinim (Hlas-SD) a Andrejom Dankom (SNS), má byť jej základom. „Obsahuje základné prvky dohody medzi troma politickými stranami, ktoré sa rozhodli zostaviť vládnu koalíciu,“ povedal Fico.

Jedným z dôvodov, prečo sa s pripravením koaličnej dohody predstavitelia strán ponáhľajú, je aj nadchádzajúci samit Európskej únie. Konať sa bude 26. a 27. októbra. Robert Fico chce, aby Slovensko na samite zastupoval už člen novovzniknutej vlády.

Chystá sa vynaložiť najväčšie úsilie na to, aby sa životná úroveň na Slovensku zvýšila. „Máme záujem spravovať túto krajinu demokraticky. Chceme, aby bol každý názor rešpektovaný, aj keď s ním nebudeme súhlasiť,“ dodal.

Pellegrini požiadal prezidentku o súčinnosť

Podľa Petra Pellegriniho podpísané memorandum plne zodpovedá prioritám a predstavám strany Hlas. Požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o maximálnu súčinnosť pri zostavovaní novej vlády.

Predseda SNS Andrej Danko povedal, že sú „poučení a pripravení slúžiť pracovať pre tento národ“. Cieľom budúcej vlády má by podľa jeho slov upokojenie spoločnosti, zastabilizovanie verejných financií a riešenie problémov ľudí.

Na kritiku, ktorá na adresu koalície Smeru, Hlasu a SNS zaznieva, reagoval: „Zaznievajú tvrdé slová. Politika nie je o kamarátstve a často to aj medzi nami troma iskrilo, ale traumy, ktoré tu boli medzi nami tri a pol roka, medzi nami nezažijete.“ Spoločnosť aj médiá by podľa neho mali rešpektovať výsledky volieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko