Na hlavný obsah

Strany, ktoré sa nedostali do parlamentu, sa vyjadrili k výsledkom. Za svojím zlyhaním vidia rôzne dôvody

Mnoho z nich nedostane príspevok od štátu.

Strany, ktoré sa nedostali do parlamentu, sa vyjadrili k výsledkom. Za svojím zlyhaním vidia rôzne dôvody
Hnutie Republika počas volebnej noci. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Pred bránami parlamentu zostali viaceré strany a hnutia – Republika, Aliancia, Demokrati či Sme rodina. Niektorí hovoria, že doplatili na antikampaň, podľa iných podcenili tú vlastnú. Odísť z politiky však neplánujú. Niektoré strany dostanú za voľby príspevok zo štátnej kasy, ďalšie odídu naprázdno.

Hnutie Republika, ktoré v predvolebných prieskumoch dlhodobo dosahovalo viac ako šesť percent, získalo 4,75 percenta. Na postup do parlamentu to nestačilo.

Téme sa v reportáži venoval redaktorka RTVS Veronika Čokinová:

„Veľká časť našich voličov išla zachraňovať SNS. Aby sa tam dostala SNS, tak naši voliči volili SNS. Veľa voličov sa rozhodlo voliť stranu Smer preto, aby nevyhrali progresívci,“ odôvodnil stratu hlasov predseda strany hnutia Republika Milan Uhrík.

Napriek tomu dostane štátny príspevok približne 3,5 milióna eur. Nárok naň majú tie subjekty, ktoré získali viac ako tri percentá. Prilepší si aj Aliancia, presvedčila takmer 4,5 percenta ľudí.

Predseda strany Krisztián Forró to považuje za historicky výsledok. Odvtedy, čo zástupcovia maďarskej menšiny v roku 2010 vypadli z parlamentu, takéto čísla nedosiahli.

„Vidíme, že v južných a východných častiach Slovenska, žiaľ, účasť nebola až taká vysoká ako priemer na niektorých miestach. Takže z tohto pohľadu si myslím, že naozaj to, čo sa nám nepodarilo, že sme nevedeli mobilizovať našich voličov,“ skonštatoval Forró.

Demokrati vyjadrili sklamanie

Sklamaní sú aj Demokrati. Stranu volili necelé tri percentá občanov, čím prišli aj o finančný príspevok. „Sedeli sme k tomu, lebo jednoducho to je veľký výpadok pre fungovanie strany, ale tak ako sme si nenaškrabkali ako Pellegrini a ostatní, ale poctivo sme oslovovali ľudí, ale aj podnikateľov, aby nám pomohli, tak to budeme robiť aj naďalej,“ vyjadril sa bývalý minister obrany Jaroslav Naď.

Pred bránami parlamentu skončilo aj hnutie Sme rodina. Oslovilo len viac ako dve percentá voličov. Osudnou sa im podľa členov hnutia stala antikampaň. Boris Kollár by pre to podľa nich odstúpiť nemal.

„V dnešnej mediálnej dobe sociálnych sietí asi konflikty živia politickú kampaň, možno sme sa tomu nedostatočne prispôsobili. Namiesto toho, aby sme vedeli prezentovať veci, ktoré sme urobili a chceli urobiť, tak sme museli neustále odpovedať na takéto útoky,“ povedal podpredseda hnutia Sme rodina Peter Pčolinský.

Strana plánuje ďalej fungovať aj bez finančného príspevku, na ktorý podobne ako Demokrati, nemá nárok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko