Na hlavný obsah

Tatranská zver stráca plachosť, chodí priamo k hotelom či reštauráciám. Turisti sa pohľadom tešia, ochranári ich varujú

Stret s divou zverou v Tatrách nie je raritou.

Tatranská zver stráca plachosť, chodí priamo k hotelom či reštauráciám. Turisti sa pohľadom tešia, ochranári ich varujú
Divoká zver vo Vysokých Tatrách stráca plachosť. Foto: RTVS

Stretnutie turistov s jeleňom na parkovisku či železničnej stanici vo Vysokých Tatrách je stále častejším javom. Niektoré jedince stratili plachosť. Hoci pre turistov je to veľký zážitok, ochranárov táto atrakcia neteší. Prichádzajú priamo k hotelom, reštauráciám a neboja sa ani ľudí. Mnohí turisti už mali to šťastie stretnúť jeleňa.

Nie je neobvyklé, že v tatranských osadách môžete natrafiť na divú zver. Práve jelene majú teraz svoje obdobie. „V súčasnosti je ten pohyb, samozrejme, trošičku vyšší vzhľadom na dobiehajúcu jeleniu ruju, kedy jelene ešte stále hľadajú rujné jelenice,“ informoval Šimon Škoviera z Obvodnej poľovníckej komory Poprad.

Tatranskej zveri, ktorá sa stále menej bolí priblížiť sa turistom sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Miriam Hozzová:

„Máme teraz momentálne viacerých takých problémových, ktorých máme monitorovaných a vyhodnocujeme, že to ich správanie presiahlo tú hranicu a budeme musieť ich presunúť,“ uviedol námestník riaditeľa Správy TANAP-u Peter Spitzkopf.

Vracajú sa na to isté miesto. Priťahuje ich ľahko dostupná potrava. „Ja by som poprosil všetkých návštevníkov Vysokých Tatier a hlavne domácich obyvateľov, majiteľov hotelov, aby neprikrmovali túto zver za účelom nejakej atrakcie, pretože zver si veľmi ľahko zvyká na prikrmovanie,“ apeloval na návštevníkov Škoviera.

Jelene môžu ľudia obdivovať z bezpečnej vzdialenosti. Nemali by sa ich dotýkať. „Oni nie sú nebezpečné tým, že by primárne útočili, ale môžu byť nebezpečné tým, že sa zaženú hlavou a keď tam niekto stojí pri nich, môže sa to skončiť veľmi zle,“ povedal Spitzkopf.

„Treba dať pozor aj na domácich miláčikov, aby títo neatakovali túto zver. Pretože psík prirodzene útočí na divú zver,“ dodal Škoviera. Jelene vytláčajú bližšie k ľudom aj predátori a niektoré už stratili svoju plachosť. Nie je pre nich prirodzené, že sa zdržiavajú na tom istom mieste.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny