Na hlavný obsah

Problém s africkým morom ošípaných nie je zažehnaný. Chov na Slovensku ohrozujú nakazené diviaky

Najväčšie chovy na západe Slovenska mu zatiaľ odolávajú.

Problém s africkým morom ošípaných nie je zažehnaný. Chov na Slovensku ohrozujú nakazené diviaky
Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Hoci sa na Slovensku už viac ako rok nevyskytol africký mor u domácich ošípaných, problém stále nie je zažehnaný. Chovy naďalej ohrozujú nakazené diviaky. Ohniská moru navyše vznikajú v okolitých krajinách. Nákaza sa podpísala aj pod výrazný pokles našej sebestačnosti v bravčovine.

Viac ako 500-tisíc ošípaných začiatkom roka 2022, a necelých 400-tisíc tento rok. Takto u nás klesli stavy ošípaných, a to aj pre africký mor. Najväčšie chovy na západe Slovenska mu zatiaľ odolávajú.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová:

„V oblastiach, kde ešte neprišiel africký mor je stále vysoký počet voľne žijúcich diviakov,“ povedal chovateľ z Nitrianskeho kraja František Valášek.

Len od júna pribudlo vyše 30 prípadov nakazených diviakov. Riziko prenosu rastie. Na poliach totižto začínajú kosiť kukuricu a slnečnicu.

Riaditeľ Slovenskej asociácie chovateľov ošípaných Martin Nevolný uviedol, že diviaky sa v týchto poliach často zdržiavajú, takže riziko ich posunu je v súčasnom období vyššie.

„Okolité krajiny pre nás predstavujú najväčší problém. Môžeme to pozorovať najmä na východe Slovenska, kde sa už mor s diviačou populáciou vysporiadal. Stále k nám však migrujú. Pre nás sú naozaj veľkým problémom Poľsko, Ukrajina a Maďarsko,“ podotkol poradca ministra pôdohospodárstva Martin Ondráš.

Farmári sa do chovu nehrnú

Aj pre riziko nákazy sa do chovu ošípaných farmári nehrnú. Nové chovy nevznikajú a naša sebestačnosť v bravčovine klesá. K jej zvýšeniu môže prispieť aspoň obnovenie fariem, ktoré pred časom museli zvieratá likvidovať. V Boľkovciach tak predvlani prišli o tisícku prasiat.

„Sme zatiaľ na nejakých 400 – 450 prasniciach, čiže ešte sme sa neodvážili ísť ďalej. Obavy stále sú, aj to riziko afrického moru, snažíme sa ho čo najviac eliminovať,“ povedal chovateľ ošípaných z Družstva Agrospol v Boľkovciach Rastislav Slocík.

Ceny bravčoviny patria k tým, ktoré na pultoch rástli najvýraznejšie. Len od začiatku tohto roka napríklad cena karé alebo krkovičky s kosťou narástla o 70 až 80 centov za kilogram.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika