Na hlavný obsah

Američania sa pripravujú na možnú evakuáciu svojich občanov z dvoch krajín Blízkeho východu

Podľa rezortu diplomacie USA ich je v Izraeli a Libanone takmer 690-tisíc.

Američania sa pripravujú na možnú evakuáciu svojich občanov z dvoch krajín Blízkeho východu
Palestínčania evakuujú dvoch zranených chlapcov, ktorých vytiahli zo zrútenej budovy po izraelskom leteckom útoku. Foto: TASR/AP

Spojené štáty sa pripravujú na možnú evakuáciu svojich občanov z Izraela a Libanonu. Na vojenské letisko na Kréte presunuli viacero prepravných lietadiel. Vo štvrtok (26. 10.) o tom informovala agentúra DPA, ktorá sa odvoláva na grécke médiá.

Grécky denník Kathimerini zverejnil na svojom webovom portáli fotografie amerických lietadiel typu C-130, C-17 i tankovacích lietadiel KC-135. Na letisko dorazili v posledných 24 hodinách.

Biely dom v utorok (24. 10.) informoval o príprave na evakuáciu z Blízkeho východu v prípade nepredvídaných udalostí. Hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby však zdôraznil, že v súčasnosti neuskutočňujú konkrétne kroky na presun Američanov okrem charterových letov iniciovaných americkou vládou v októbri.

V Izraeli sa podľa údajov amerického ministerstva zahraničných vecí nachádza približne 600 000 občanov USA. Ďalších 86 000 ich bolo v Libanone k 7. októbru, keď militantné hnutie Hamas zaútočilo na Izrael.

Základňa Souda Bay s letiskom na Kréte je jednou z najvýznamnejších základní Spojených štátov vo východnej časti Stredozemného mora, píše DPA.

USA a Grécko v posledných rokoch posilnili svoju spoluprácu. Grécka vláda v utorok oznámila, že USA môžu využívať vojenské letisko pri meste Elefsina, ktoré sa nachádza východne od hlavného mesta Atény.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet