Na hlavný obsah

Boje s Izraelom sa ešte nezačali, vyhlásil predstaviteľ Hamasu. Prehovoril aj o zámeroch s rukojemníkmi

Má ísť o Sáliha Arúría.

Boje s Izraelom sa ešte nezačali, vyhlásil predstaviteľ Hamasu. Prehovoril aj o zámeroch s rukojemníkmi
Kamióny s humanitárnou pomocou pre pásmo Gazy vchádzajú z Egypta do Rafahu v sobotu 21. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Zástupca šéfa politického krídla palestínskeho hnutia Hamas vo štvrtok (26. 10.) vyhlásil, že boje s Izraelom sa ešte nezačali. Podľa denníka The Times of Israel to Sálih Arúrí, ktorý sídli v Libanone, povedal televízii libanonského šiitského hnutia Hizballáh Al-Manár.

Dodal, že Hamas s Hizballáhom neustále spolupracuje. Izrael začal bombardovanie Pásma Gazy v reakcii na krvavý útok Hamasu na južnú časť krajiny 7. októbra.

Arúrí v telefonickom rozhovore s televíziou Al-Manár povedal, že lídri Hamasu sú v neustálom kontakte. Poznamenal, že sa so šéfom Hizballáhu Hasanom Nasralláhom stretol v deň útoku Hamasu na Izrael a že nie všetky ich stretnutia boli oznámené verejnosti. V stredu sa Arúrí stretol s Nasralláhom a šéfom Palestínskeho islamského džihádu (PIJ) Zijádom Nachalou v Bejrúte.

„Náš boj je tiež bojom Hizballáhu,“ uviedol Arúrí. „Ak nepriateľ vnikne po súši, bude bezprecedentne porazený,“ dodal s odvolaním sa na očakávanú izraelskú pozemnú ofenzívu v Pásme Gazy.

K otázke rukojemníkov, ktorých Hamas pri útoku odvliekol do Pásma Gazy, Arúrí poznamenal, že cudzinci sú „hostia“, ale Izraelčanov chce skupina vymeniť za príslušníkov Hamasu väznených v Izraeli.

Mnoho z viac ako 220 rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy má iné ako izraelské štátne občianstvo. Okrem toho Arúrí tiež vyzval Palestínčanov žijúcich na okupovanom Západnom brehu Jordánu, aby „zosilneli odpor akýmikoľvek prostriedkami“.

Útok Hamasu si v Izraeli vyžiadal na 1,4-tisíca obetí, predovšetkým civilistov, ďalších viac ako 200 ľudí palestínski ozbrojenci odvliekli do Pásma Gazy ako rukojemníkov. Pri odvetných náletoch v Gaze zahynulo podľa miestnych zdravotníckych úradov vyše 6,5-tisíca ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet