Na hlavný obsah

V centre Varšavy vyliezol na pomník leteckej katastrofy muž a hrozil, že sa vyhodí do vzduchu

Na mieste zasahovali policajti, hasiči aj vojenská polícia.

Polícia vo Varšave v sobotu (14. 10.) uzavrela časť centra po tom, čo na pomník venovaný obetiam leteckej katastrofy z apríla 2010 vyliezol muž a hrozil, že sa vyhodí do vzduchu. Neskôr z pomníka zostúpil. Na mieste boli členovia policajnej protiteroristickej jednotky, hasiči alebo ženisti.

Policajti muža zadržali, povedal hovorca varšavského policajného riaditeľstva Sylwester Marczak. Prečo na pomník vyliezol, nie je zatiaľ jasné.

Človek v sivej mikine so zamaskovanou tvárou vystúpil na pomník na Pilsudského námestí v sobotu dopoludnia a postavil sa naň. Na chrbte mal batoh a v ruke neurčený predmet. Ľudia na sociálnej sieti X z hotela na kraji námestia zverejňovali videá toho, čo sa deje. K pomníku prišlo vozidlo zásahových jednotiek a policajný vyjednávač s mužom komunikoval cez megafón.

Letecké nešťastie

Pri leteckej nehode pri západoruskom Smolensku 10. apríla 2010 zomrelo 96 ľudí, vrátane vtedajšieho poľského prezidenta Lecha Kaczyńského, poľskej prvej dámy, špičiek armády a mnohých osobností verejného života. Delegácia smerovala do neďalekej Katyne, aby uctila pamiatku tisícov poľských dôstojníkov zavraždených v roku 1940 sovietskou tajnou políciou NKVD.

Pomník pripomínajúci schody do lietadla odhalili na ôsme výročie leteckého nešťastia.

V Poľsku sa v nedeľu (15. 10.) konajú parlamentné voľby. Na čele vládnej národno-konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá sa uchádza o bezprecedentný tretí mandát pre vedenie krajiny, stojí Jaroslaw Kaczyński, brat-dvojča zosnulého prezidenta. Jaroslaw Kaczyński k pomníku na Pilsudskom námestí každý desiaty deň mesiaca nosí veniec, aby uctil pamiatku svojho brata.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet