Na hlavný obsah

V Poľsku vrcholí predvolebná kampaň. Rozhodujúcou silou by podľa odborníkov mohli byť tretie strany

Parlamentné voľby v Poľsku budú už túto nedeľu.

V Poľsku vrcholí predvolebná kampaň. Rozhodujúcou silou by podľa odborníkov mohli byť tretie strany
Hlavný poľský opozičný líder Donald Tusk sa prihovára svojim priaznivcom po účasti na predvolebnej debate vo Varšave. Foto: TASR/AP

V Poľsku vyvrcholila predvolebná kampaň. Podľa odborníkov však v ostro sledovanej diskusii lídrov najsilnejších strán dvaja hlavní hráči neuspeli. Diskusia podľa nich nepomohla ani vládnej strane Právo a spravodlivosť (PiS), ani najväčšej opozičnej sile Občianska platforma.

Tvrdia, že im ublížila strnulosť, absencia nových tém aj neustála konfrontácia. Rozhodujúcou silou by tak mohli byť tretie strany.

Voliči aj straníci sa zhromaždili pred štúdiom, kde verejnoprávna TVP zorganizovala jedinú televíznu debatu lídrov najsilnejších politických strán. Okolie rozdelené na časti podľa komentátorov ako by ilustrovalo výrazne polarizovanú krajinu.

Veľkoplošné obrazovky ukazovali politických favoritov, ktorí sa na poslednú chvíľu snažili presvedčiť, že si zaslúžia podporu. Predseda vládnej strany PiS Jaroslaw Kaczyňski však na debatu ani teraz neprišiel. Podľa komentátorov má zrejme v živej pamäti povestnú televíznu diskusiu pred 16 rokmi, kde ho súčasný líder opozície Donald Tusk rétoricky prevalcoval.

Do televízie poslal premiéra Mateusza Morawieckého, ktorý hovoril o najdôležitejších voľbách za posledné roky. Opozíciu označil ako koalíciu, ktorá bojuje s prezidentom a otvára dvere mafii. Tusk kontroval, že líder vládnej strany sa skrýva za svojho premiéra a uteká z vlády, keď treba riešiť dôležité témy.

Diskusie oslovujú voličov, ktorí váhajú

Hoci dvaja hlavní hráči v predvolebnej diskusii podľa komentátorov neuspeli, politológ Jan Kubáček tvrdí, že výsledkom volieb významne pohnú. Vysvetlil, že televízne diskusie sú v Poľsku tradične veľmi sledované. Ich špecifikom je, že oslovia voličov, ktorí s voľbou váhajú.

Pondelková (9. 10.) debata podľa neho pomohla najmä tretím vyzývateľom – koalícii Tretia cesta aj strane Ľavica.

„Mali možnosť jednak stáť vedľa zvažovaných premiérov, ich ponuka sa dostala k porovnaniu s Občianskou platformou a PiS. Možno aj tým, že to tak neprežívali, pôsobili omnoho kompetentnejšie, ľudsky a argumentačne pripravenejšie,“ vysvetlil politológ Jan Kubáček.

Chovanie tretích subjektov aj koaličné poňatie môže podľa Kubáčka rozhodnúť o mobilizácii voličov. „Kľúče od hlavného paláca moci majú v rukách na jednej strane konkrétne agrárnici a na druhej strane Ľavica,“ uviedol politológ. Parlamentné voľby v Poľsku budú už túto nedeľu (15. 10.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál