Na hlavný obsah

V rokovaniach s potenciálnymi partnermi som nenarazil na žiadny zásadný problém, priblížil Michal Šimečka

V diskusiách s Hlasom, KDH a SaS plánuje pokračovať.

V rokovaniach s potenciálnymi partnermi som nenarazil na žiadny zásadný problém, priblížil Michal Šimečka
Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Kolotoč rokovaní o zostavení novej vlády je roztočený. Robert Fico využíva poverenie, ktoré má v rukách a v utorok (3. 10.) sa stretol s lídrom Hlasu-SD Petrom Pellegrinim aj s predsedom SNS Andrejom Dankom. Predseda druhej najsilnejšej strany Progresívneho Slovenska Michal Šimečka sa však nevzdáva.

Ako priblížil v rozhovore pre spravodajskú RTVS :24, počas prvého kola neformálnych rokovaní o vytvorení alternatívnej koalície nenarazil na žiadny problém, ktorý by v pokračovaní rokovaní bránil.

„Treba však povedať, že naďalej má silnejšie karty v rukách Robert Fico, keďže má poverenie od prezidentky Zuzany Čaputovej aj najsilnejší poslanecký klub,“ skonštatoval.

Predseda PS rokoval už so všetkými lídrami strán, s ktorými si vie predstaviť budúcu vládnu koalíciu. Najväčšie obavy z hľadania kompromisov boli pri KDH, no podľa Šimečku však ani tam nenarazil na žiadny problém.

„Vláda liberálov a konzervatívcov je úplne bežná, a to nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Vyžaduje si to dialóg a porozumenie partnera,“ vysvetlil Šimečka.

Je podľa neho na predsedovi KDH Milanovi Majerskom či bude ochotný sa rozprávať sa a mať diskusiu aj o možných kompromisoch. Ak by sa predsa rozhodol ísť radšej do opozície, rovnako by v nej skončilo aj Progresívne Slovensko.

„Budeme najsilnejšou opozičnou stranou, ktorá bude tvrdo brániť demokratické hodnoty, spravodlivosť a právny štát,“ uviedol s tým, že akúkoľvek spoluprácu so Smerom úplne vylúčil.

Pripravuje sa na ďalšiu fázu rokovaní

Kým Peter Pellegrini oficiálne nevyhlási, že do vlády pôjde s Robertom Ficom a Andrejom Dankom, Michal Šimečka bude robiť všetko, čo bude v jeho silách, aby mohla vzniknúť alternatívna koalícia.

V druhom kole povolebných rokovaní s potenciálnymi partnermi chce prísť s ponukou a ďalšími možnosťami spolupráce. „V ďalšej fáze diskusií by som chcel prísť s ďalšími možnosťami, ktoré by odzrkadľovali možné prieniky alebo kompromisy. Týka so to nielen KDH, ale aj ostatných strán. Dúfam, že na to zareagujú pozitívne,“ uzavrel Šimečka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko