Na hlavný obsah

Vlastníkom bytov vzrástli poplatky do fondov opráv, niektorým až takmer o 100 percent

Bytovým domom rapídne narástli splátky hypoték.

Vlastníkom bytov vzrástli poplatky do fondov opráv, niektorým až takmer o 100 percent
Bytový dom - ilustračná snímka. Foto: RTVS

Mnohým bytovým domom rapídne narástli splátky hypoték, ktoré si v minulosti zobrali na rekonštrukciu budov. Vyššie úroky sa odzrkadlili aj na vyšších príspevkoch do fondov opráv. Niektorým vlastníkom bytov narástli poplatky takmer až o 100 percent.

V bytovom dome na Študentskej ulici si zobrali dva úvery. Zo štátneho fondu rozvoja bývania opravili strechu. Druhý hypotekárny úver si zobrali na zateplenie budovy a modernizáciu pivníc aj elektrických rozvodov. Po ukončení fixácie sa im zvýšil úrok o tri percentá.

Nárastu poplatkov do fondov opráv sa v reportáži venoval redaktor RTVS Marek Pivoluska:

„Na tento bytový dom to má pomerne veľký vplyv, nielen zvýšenie úrokových sadzieb, ale aj mesačné poplatky za energie. Bytový dom musel prejsť k radikálnemu zvýšeniu poplatkov do fondu opráv takmer o 100 percent. Je to nepríjemnosť, máme väčší byt, keďže sme päťčlenná rodina, tak je to 70 eur mesačne navyše,“ hovorí vlastníčka bytu Kamila Majerová.

Pokiaľ si dokázali bytové spoločenstvá urobiť vo fondoch opráv dostatočné rezervy, zvyšovanie splátok po ukončení fixácie úrokových sadzieb vlastníci dnes ani nemusia pocítiť. S nárastom úrokov mali počítať už pri braní hypotéky.

„Pri schvaľovaní úverovej zmluvy už museli počítať s tým, že to bude. Väčšinou upravovali aj príspevky do fondu opráv práve na tieto poplatky,“ uviedol predseda regionálneho centra Združenia spoločenstiev vlastníkov bytov na Slovensku Juraj Škvarka.

Úpravy splátok v banke

Finančný analytik upozorňuje aj na možnosť úpravy splátok v banke. „Čo môžu urobiť napríklad právnické osoby v podobe bytových družstiev alebo spoločenstiev vlastníkov bytov je to, že sa dohodnú s bankou o predĺžení splatnosti úveru. Tým pádom sa mesačná splátka nemusí až tak veľmi prejaviť v pravidelných odvodoch do fondu opráv,“ radí finančný analytik Swiss Life Select Pavel Škriniar.

Navýšenie príspevkov do fondu opráv musí schváliť nadpolovičná väčšina vlastníkov bytov, následne sa poplatok stáva záväzným.

„Pokiaľ si túto povinnosť neplním a tieto zálohové platby neplatím, tak správca bytového domu alebo spoločenstvo má povinnosť ich vymáhať,“ povedal advokát Lukáš Brázdil.

Správca sa môže v takomto prípade obrátiť na súd, pričom neplatičovi hrozí exekúcia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika