Na hlavný obsah

Zemetrasenie poškodilo rodinné domy, kaštieľ, obecné úrady aj pošty. Sú však aj dobré správy

Niektoré z nich museli úplne zavrieť.

Zemetrasenie poškodilo rodinné domy, kaštieľ, obecné úrady aj pošty. Sú však aj dobré správy
Poškodenie spôsobené zemetrasením. Foto: RTVS

Pondelkové (9.10.) zemetrasenie na východe Slovenska poškodilo okrem rodinných domov aj múzeá, obecné úrady, či pošty. Niektoré museli úplne uzavrieť. Sú však aj dobré správy, dotrasy po zemetrasení boli slabé a ľudia ich ani necítili.

Vo Vihorlatskom múzeu v Humennom bolo poškodených takmer 50 miestností. Exponáty našťastie poškodené neboli. Aktuálne rátajú výšku škôd. „Poškodená je každá miestnosť na poschodí. Boli sme dosť prekvapení, že taká masívna budova ako kaštieľ zareagovala takto na to zemetrasenie,“ opísala zástupkyňa riaditeľky Vihorlatského múzea Ivana Strakošová.

Budovu kaštieľa pritom úplne zrekonštruovali v posledných rokoch. Nateraz ju pre verejnosť uzavreli. Jej stav skontroloval už aj statik. „Ten skonštatoval, že staticky to nie je narušené, nehrozí nejaké zrútenie ani nebezpečenstvo,“ dodala Strakošová.

Viac o škodách po zemetrasení zisťoval redaktor RTVS Ondrej Behún:

Oprava niektorých prasklín v kaštieli bude pravdepodobne náročná, keďže nie je isté, do akej miery je stena poškodená. Nejde pritom o jedinú poškodenú kultúrnu inštitúciu. „Zatiaľ máme evidenciu o troch kultúrnych inštitúciách, to znamená Vihorlatské múzeum v Humennom, kaštieľ v Hanušovciach a Vihorlatská knižnica v Humennom,“ informovala vedúca odboru kultúry prešovského kraja Emília Antolíková.

„Niet miestnosti, kde by nebola nejaká prasklina, omietky a maľby,“ povedala riaditeľka Vihorlatskej knižnice Mária Daňová. Pondelkové (9.10.) otrasy poškodili aj sedem pôšt. Jednu museli úplne uzavrieť.

Niekoľko domov už ďalej nemôžu využívať

„Najzávažnejšie bola poškodená budova pošty Holčíkovce. Tu bude potrebné posúdiť statiku. Poštové služby sú zabezpečené poštou Žalobín,“ priblížila hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

V najviac postihnutých obciach okolo epicentra aj dnes poškodené domy obhliadali statici. „V obci Ďapalovce tri domy zatiaľ predbežne boli vyhodnotené, že nie sú schopné ďalšieho užívania a pravdepodobne budú musieť byť zbúrané,“ zhodnotil prednosta Obecného úradu vo Vranove nad Topľou Róbert Čalfa.

Dnešný krízový štáb si vypočul od seizmológov, ktorí oblasť sledujú, aj dobrú správu, dochádza pre človeka k nevnímateľným dotrasom. „Tá nahromadená energia, ktorá bola spúšťačom celého procesu zemetrasenia sa teda uvoľňuje pozvoľne,“ vysvetlil Čalfa.

Zemetrasenie odstavilo výučbu v základnej škole v Holčíkovciach. Pravdepodobne dôjde k úplnému uzatvoreniu troch tried a následne k obnove vyučovania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny