Na hlavný obsah

Vodný slalom: Beňušovi tesne ušiel titul v C1, vybojoval si však miestenku na OH v Paríži

V internej kvalifikácii zdolal Mirgorodského aj Slafkovského.

Vodný slalom: Beňušovi tesne ušiel titul v C1, vybojoval si však miestenku na OH v Paríži
Na archívnej snímke slovenský kanoista Matej Beňuš. Foto: TASR

Slovenský reprezentant vo vodnom slalome Matej Beňuš získal miestenku na budúcoročné olympijské hry v Paríži v disciplíne C1. Vo finále svetového pohára vo francúzskom Vaires sur Marne obsadil 8. miesto a v internej nominácii tak zdolal Marka Mirgorodského i Alexandra Slafkovského. O dva body mu ušiel na úkor Slovinca Luku Božiča štvrtý titul vo Svetovom pohári.

Beňušovi pomohli konzistentné výkony

Beňuš zvolil odvážnu prudkú jazdu, na olympijskom kanáli však nazbieral štyri trestné sekundy. To ho síce vyradilo z boja o pódium, no jazda nevyšla ideálne ani jeho hlavnému súperovi v boji o OH Markovi Mirgorodskému.

Ten mal našliapnuté za popredným časom, najprv však stratil čas na predposlednej protiprúdnej dvadsiatke a následne minul záverečnú bránku. V celkovom hodnotení obsadil jedenáste miesto.

Najlepší spomedzi Slovákov bol vo finále veterán Alexander Slafkovský, vybojoval siedme miesto s jednou chybou a stratou 2,57 sekundy na víťaza. V predošlých dvoch nominačných pretekoch však nepostúpil do finále, a tak to na olympijskú miestenku nestačilo. Beňuš nebol paradoxne ani v jednom z týchto pretekov v najlepšej štvorke, spomedzi krajanov však podával najkonzistentnejšie výkony.

Beňuš neudržal pozíciu lídra

Druhý triumf v kariére vybojoval Talian Raffaello Ivaldi, ktorý mal vo finále výbornú rýchlosť aj obratnosť. Talian bol navyše na pódiu len tretíkrát od roku 2017 – v septembri triumfoval v španielskom La Seu.

Umiestnenie v najlepšej trojke po dlhšej pauze získal aj Franz Anton z Nemecka a so stratou 68 stotín bol na „bedni“ prvýkrát od septembra 2021. Pódium doplnil Španiel Miquel Trave so stratou 1,33 sekundy. Všetci traja mali bezchybnú jazdu.

Božič získal premiérový titul napriek štvrtému miestu vo finále. Manko na Beňuša dokázal zmazať vďaka dvojnásobnej nádielke bodov vo finálovom podujatí SP. Slovák išiel do Francúzska ako líder s náskokom štrnásť bodov, predošlé tituly získal v rokoch 2010, 2015 a 2019. Paradox je, že v tejto sezóne bol v boji o celkový triumf bez individuálneho víťazstva v pretekoch.

Medzi ženami triumfovala Foxová

Medzi kajakárkami bola v piatok spomedzi Sloveniek najlepšia Soňa Stanovská, ktorá skončila jedenásta. Víťazstvo a piaty titul s dvojlistým pádlom vybojovala Austrálčanka Jessica Foxová.
Stanovskej vôbec nevyšla jazda, nevedela si nájsť rytmus.

Prvú chybu spravila už na štvrtej bránke a veľa času stratila na červenej desiatke, kde nezvolila ideálny nájazd. S vodou v olympijskom kanáli bojovala aj po zvyšok svojej jazdy, ďalší dotyk mala na šestnástke a zaznamenala o 18,01 sekundy horší čas ako Foxová.

Tá mala síce tiež dotyk na šestnástke, vo zvyšku kanála však predvádzala plynulú a svižnú jazdu. Suverénka oboch disciplín získala piaty titul za sebou a napriek penalizácii zvíťazila o 1,59 sekundy pred Corinnou Kuhnleovou. Pre Rakúšanku, ktorá mala čistú jazdu, to bolo prvé pódium v K1 od víťazstva v Čunove v roku 2019. Pódium doplnila Klaudia Zwolinska z Poľska so stratou 1,95 sekundy a bezchybným výkonom.

Ďalšia Slovenka Eliška Mintálová neštartovala medzi najlepšou dvanástkou po 50-sekundovej penalizácii v semifinále. Úradujúca vicemajsterka sveta a víťazka predošlého podujatia SP v La Seu má však už istú miestenku na olympijských hrách v Paríži, ktorú vybojovala na nedávnych MS v Londýne pre krajinu i pre seba. Jej krajanka Michaela Haššová v piatok neštartovala, v rozjazdách skončila na 38. pozícii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport