Na hlavný obsah

Spoznali sme Európske hlavné zelené mesto v roku 2025

Zelený list získali Viladecans v Španielsku a Treviso v Taliansku.

Spoznali sme Európske hlavné zelené mesto v roku 2025
Na snímke litovská metropola Vilnius. Foto: Unsplash

Za Európske hlavné zelené mesto v roku 2025 bola vo štvrtok (5. 10.) večer zvolená litovská metropola Vilnius a titul Európsky zelený list 2025 udeľovaný pre mestá pod 100-tisíc obyvateľov získali Viladecans v Španielsku a Treviso v Taliansku. Na piatkovú oznámenie Európskej komisie.

Eurokomisár pre životné prostredie, oceány a rybolov Virginijus Sinkevičius v správe pre médiá zablahoželal trojici víťazov. Ocenil, že uvedené mestá usilovne pracovali na tom, aby boli zelenšie, zdravšie a príjemnejšie pre život.

„Klimatické zmeny zhoršujú extrémne prejavy počasia, ako sú suchá a záplavy, ktorým sme čelili aj toto leto. Odpoveďou na ne musia byť zelenšie mestá – mestá s nižším znečistením, ktoré sa viac starajú o blaho občanov,“ opísal situáciu komisár.

Odborná porota ocenila Vilnius za jeho záväzky k udržateľnej budúcnosti, vrátane cieľa stať sa klimaticky neutrálnym do roku 2030. Porota uznala, že Vilnius úspešne znížil škodlivé emisie prostredníctvom rôznych opatrení. Ako je zvýšenie obnoviteľných zdrojov energie a renovácia vykurovacej infraštruktúry, a ocenila inovatívny, technologicky orientovaný prístup mesta k zapojeniu občanov. Vilnius vo finále získal viac hlasov ako Graz (Rakúsko) a Guimaraes (Portugalsko).

Jedinečné riešenia pre životné prostredie

Obaja víťazi zeleného listu, Viladecans a Treviso, zapôsobili na porotu svojimi jedinečnými prístupmi k zapojeniu svojich komunít do riešení, ktoré sú priaznivejšie ku životnému prostrediu.

Vo Viladecans, ktoré sa nachádza v Katalánsku neďaleko Barcelony, sa obyvatelia a zainteresované strany na rôznych úrovniach podieľali na viacerých rozhodovacích procesoch. Tie mestu umožnili významný pokrok v oblasti obnoviteľnej energie a energetickej účinnosti.

Treviso v talianskom regióne Benátsko zapôsobilo na porotu svojimi ambíciami a opatreniami – ako napríklad úsilie zdvojnásobiť počet stromov. Porota tiež ocenila zapájanie mladých ľudí do rôznych aktivít a úsilie v oblasti komunikácie medzi generáciami.

Víťazné mestá získajú grant na ďalšiu podporu svojho zeleného úsilia. Suma 600 000 eur je určená pre Európske hlavné zelené mesto a po 200 000 eur dostanú Viladecans a Treviso.

Tohtoročnú slávnosť udeľovania cien Európske zelené hlavné mesto (European Green Capital) a Európsky zelený list (European Green Leaf Awards) hostil estónsky Tallinn, ktorý je Európskym hlavným zeleným mestom v roku 2023. Držiteľom tohto ocenenia za rok 2024 je španielska Valencia. Európsky zelený list získali Elsinore v Dánsku a Velenje v Slovinsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet