Na hlavný obsah

Zahraničné médiá reagovali na exit polly: Liberáli vedú pred promoskovským Smerom-SD, píše BBC

Pozrite si, ako reagujú zahraničné médiá na slovenské exit polly.

Zahraničné médiá reagovali na exit polly: Liberáli vedú pred promoskovským Smerom-SD, píše BBC
Predseda PS Michal Šimečka. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Podľa exit pollu, ktorý pre RTVS exkluzívne vypracovala agentúra MEDIAN SK, by voľby do Národnej rady (NR) SR vyhralo hnutie Progresívne Slovensko (PS).

„Podľa exit pollov majú liberáli vo voľbách na Slovensku mierny náskok pred promoskovskou stranou, ktorú vedie populistický bývalý premiér Robert Fico,“ píše BBC.

„Hoci sa zdá, že Progresívne Slovensko má tesný náskok pred Smerom-SD, veľa bude závisieť od menších strán – a od toho, kto sa dostane do parlamentu. Robert Fico môže získať ďalšieho možného koaličného partnera v podobe nacionalistickej Slovenskej národnej strany,“ komentoval Guardian.

„Krajina je hlboko polarizovaná. Šimečka má silnú pozíciu na vytvorenie koalície a na jeho prvé funkčné obdobie vo funkcii predsedu vlády, ak nájde dostatok spojencov na konzervatívnom Slovensku, ktorí budú ochotní spolupracovať s ním a jeho platformou pre LGBT+ komunitu,“ uviedlo Politico.

„Vláda vedená Ficom a jeho stranou Smer-SD by znamenala, že členská krajina NATO by sa pripojila k Maďarsku a spochybnila by konsenzus Európskej únie v otázke podpory Ukrajiny, práve keď sa blok snaží zachovať jednotu v odpore proti ruskej invázii,“ uvádza agentúra Reuters.

„Voliči na Slovensku hlasovali v predčasných parlamentných voľbách a dva exit polly naznačujú tesný výsledok medzi liberálnym, prozápadným nováčikom a populistom, ktorý viedol proruskú a protiamerickú kampaň,“ píše ABC News.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet