Na hlavný obsah

Zonácia národných parkov aj pomoc Ukrajine: Úradnícka vláda by podľa kritikov mala dôležité otázky nechať na budúcich ministrov

Odborníci hovoria o špecifickej situácii.

Zonácia národných parkov aj pomoc Ukrajine: Úradnícka vláda by podľa kritikov mala dôležité otázky nechať na budúcich ministrov
Snímka z rokovania na Úrade vlády SR. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Vojenská pomoc pre Ukrajinu či zonácia národných parkov. Pred úradníckou vládou sa začínajú objavovať otázky, ktoré podľa novozvolených politikov nemá riešiť. Odborníci hovoria o špecifickej situácii. Vláda sa totiž zodpovedá Národnej rade SR, v tejto chvíli to však neplatí.

Je to prvýkrát v slovenskej histórii, kedy nastala situácia, že po voľbách vládne kabinet, ktorý nezískal podporu parlamentu a nevznikol ani na pôdoryse Národnej rady SR, povedal politológ Grigorij Mesežnikov. Keď sa v minulosti kvôli pádu vlád skracovalo volebné obdobie, okolnosti boli iné.

„Vláda Jozefa Moravčíka bola vláda s plnými kompetenciami. Tá vláda získala dôveru. Jej mandát bol obmedzený iba predčasnými voľbami. Vláda Ivety Radičovej už mala obmedzené kompetencie, keďže vtedy sa volebné obdobie tiež skrátilo,“ vysvetlil politológ.

Téma pomoci Ukrajine rezonovala aj v parlamentných voľbách a politické strany polarizovala. Predseda víťazného Smeru-SD Robert Fico sa viackrát vyjadril, že Slovensko už nepošle na Ukrajinu ani náboj a kabinet Ľudovíta Ódora má podľa neho len kúriť a svietiť. Slovensko napokon svoju vojenskú podporu Ukrajine naozaj pozastavilo. Kancelária prezidenta SR ešte vo štvrtok (5. 10.) večer reagovala, že to ale nezáleží od rozhodnutia Zuzany Čaputovej.

„Prezidentka sa však stotožňuje s názorom premiéra. Pri tejto otázke treba rešpektovať výsledky volieb a počkať na závery rokovaní o zostavení novej vlády, ktoré práve v týchto dňoch prebiehajú. V tomto čase by rozhodnutie o poskytnutí vojenského materiálu bolo precedensom pri zmene politickej moci aj v budúcnosti,“ píše sa v stanovisku Kancelárie prezidenta SR.

Kritika schválenej zonácie národných parkov

A nie je to len téma vojenskej pomoci Ukrajine. Kabinet Ľudovíta Ódora schválil v stredu (4. 10.) aj zonáciu Národného parku Veľká Fatra, na čo ihneď reagovala strana Hlas-SD, bez ktorej je vznik novej koalície v podstate nemožný. „Takéto zásadné rozhodnutia schvaľovať vo výpovednej lehote je spoločensky škodlivé aj politicky nezodpovedné,“ uviedla hovorkyňa Hlasu Patrícia Medveď-Macíková.

Vincent Bujňák z Katedry ústavného práva Univerzity Komenského v Bratislave vysvetlil, že kľúčovou charakteristikou nášho ústavno-politického systému je zodpovednosť vlády k Národnej rade SR. Tá však v tejto chvíli neplatí.

„Preto má platiť, že v pochybnostiach, či odvolaná vláda určitú právomoc má alebo nemá, sa treba prikloniť skôr k zdržanlivému názoru, že právomoc nemá,“ vysvetlil Vincent Bujňák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál