Na hlavný obsah

Vláda prijala dôležité rozhodnutia. Niektoré strany to kritizujú, iné schválené materiály podporujú

Okrem iného schválila zonáciu NP Veľká Fatra.

Vláda prijala dôležité rozhodnutia. Niektoré strany to kritizujú, iné schválené materiály podporujú
Predseda vlády SR Ľudovít Ódor. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Smer-SD a Hlas-SD kritizujú stredajšie (4. 10.) zasadnutie vlády, na ktorom ministri prijali dôležité rozhodnutia. Podľa týchto strán by končiaca úradnícka vláda mala zabezpečovať už len základnú administratívu. Naopak, Progresívne Slovensko schválené materiály podporuje.

Zonácia národného parku Veľká Fatra, obstaranie systémov protivzdušnej obrany aj aukcia dôležitých frekvencií mobilných operátorov. Tieto materiály na stredajšom rokovaní schválila vláda. Strana Smer tvrdí, že zásadné rozhodnutia už prijať nemala, upozornili najmä na zonáciu.

„Vynechali úplne sociálny dialóg a vôbec neakceptovali akékoľvek pripomienky. Je to tak zásadná zmena v ponímaní, ktorá ovplyvní život na vidieku,“ myslí si poslanec a podpredseda strany Smer-SD Richard Takáč.

Výhradám k rozhodnutiam poverenej vlády sa v reportáži venovala redakcia a redaktorka RTVS Ľubomíra Hulinová:

„Ide o závažné veci, ktoré sú zásahom do územia, do vlastníckych práv. Je to zásah do toho, či môžete, alebo nemôžete narábať so svojím majetkom, ak ho vlastníte v lokalitách, ktoré sú v závažnom stupni ochrany,“ uviedol predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini.

„Podarilo sa nájsť nejaký rozumný konsenzus. To znamená, že zonácia sa týka predovšetkým štátnych pozemkov alebo pozemkov občanov a privátnych pozemkov, ktorých majitelia s tým súhlasia,“ povedal premiér Ľudovít Ódor.

Poslanec europarlamentu so zonáciou súhlasí

Michal Wiezik z Progresívneho Slovenska so schválením zonácie súhlasí. To, že stanovuje, kde sa v parku môže stavať, kde poľovať a kde sa, naopak, prísne chráni príroda, podľa neho treba.

„To považujeme za dôležitý a veľmi urgentný krok, aj s ohľadom na to, aká je hypoteticky naša vláda možná, kde vidíme, že mnohí z potenciálnych aktérov si vybudovali svoju politickú kariéru na štvaní proti ochrane prírody,“ skonštatoval Wiezik.

Návrh predložilo ministerstvo životného prostredia. To argumentuje, že sme minulý rok prehrali súdny spor s Európskou komisiou o ochrane niektorých biotopov. Následne sa Komisii predložil plán nápravných opatrení.

„Pri zonácii národných parkov ide o jedno z opatrení, ktoré pomôžu odvrátiť nejakú pokutu zo strany európskeho súdu,“ priblížil minister životného prostredia Milan Chrenko.

Ministerstvo pripomína, že v podobnom súdnom spore sa ocitlo aj Poľsko. A to za ťažbu v Bielovežskom pralese. Hrozila mu pokuta viac ako 4,1 milióna za každý deň pokračovania v ťažbe. Strana Smer argumentuje, že o schválení mala rozhodnúť až nová vláda.

„Pokiaľ nám to legislatíva umožní, tak na prvej vláde tieto uznesenia zrušíme“ dodal Takáč. Prezidentka Zuzana Čaputová aj premiér Ódor sa však zhodli, že na novú vládu treba počkať pri rozhodnutiach ako je napríklad vojenská pomoc Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko