Na hlavný obsah

Anonym upozorňuje na šikanu v bratislavskej škole: Žiakov mali biť, zatvárať na toalete a držať za nohy von oknom

Prípadom sa zaoberá škola, zriaďovateľ aj psychológovia.

Anonym upozorňuje na šikanu v bratislavskej škole: Žiakov mali biť, zatvárať na toalete a držať za nohy von oknom
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na šikanu v jednej z bratislavských základných škôl upozornil anonym na sociálnej sieti v komunitnej skupine Vajnoráci. Prípadom sa zaoberá škola, zriaďovateľ aj psychológovia. Vedenie školy to odmieta komentovať.

Anonym v príspevku popisuje, ako starší žiaci bili mladších, zatvárali ich na toalete a držali za nohy von oknom. Škola sa o prípade dozvedela až po tom, ako sa príspevok dostal na sociálnu sieť.

„K anonymným príspevkom a k príspevkom na sociálnych sieťach sa zásadne nevyjadrujeme. Túto komunikáciu považujeme za nekorektnú a za prejav a podporu kyberšikany. Naopak, snažíme sa o otvorenú, korektnú a slušnú komunikáciu s rodičmi,“ uviedol riaditeľ školy.

Šikane na školách sa v Správach RTVS venovala redaktorka Jozefína Ilavská:

„My, ako zriaďovateľ, sme hneď po zistení tejto informácie zareagovali. Požiadali sme školu, aby celú vec dôsledne a dôkladne preverila. Tak isto k tejto veci bola aj zriadená komisia, ktorej som sa zúčastnil. Bola prítomná aj psychologička,“ uviedol starosta mestskej časti Bratislava-Vajnory Michal Vlček.

Na škole už dlhšie funguje školský podporný tím a škola sa pravidelne zúčastňuje aktivít, ktoré smerujú k zabráneniu šikany.

„Túto udalosť ešte stále riešime. Komunikovali sme už so školou a prebiehajú postupy, na ktorých sme dohodnutí,“ priblížila riaditeľka Centra poradenstva a prevencie BA III Jana Lednická.

„V škole umiestnime aj bezpečnostné kamery, aby sme takýmto situáciám vedeli predísť,“ tvrdí Vlček.

Nebezpečné sociálne siete

„Sociálne siete žijú svojím životom. Jedna z najťažších šikán práve je, ak je takto skrytá a šíri sa ešte aj anonymne cez sociálnu sieť. Ideálne je, aby dieťa kontaktovalo konkrétneho človeka buď na škole, alebo išlo za rodičom, alebo vyhľadalo pomoc,“ radí Lednická.

„Máme, samozrejme, aj opačný problém, že na mnohých školách sa to tutle. Šikana sa deje naozaj na každej škole. Je dobre, keď riaditeľ dokáže reflektovať na to, riešiť tú situáciu, aby všetci boli v bezpečí,“ upozorňuje psychológ a riaditeľ IPčka Marek Madro.

Šikanu preventívne rieši aj ministerstvo. Pripravilo projekt systémovej podpory duševného zdravia a prevencie detí, žiakov a študentov.

„Proste si musíme priznať, že máme problém. Ešte nikdy nezažili v histórií linky pomoci taký nápor. Dokonca rastie aj počet pokusov o samovraždu. Musí pomôcť štát, ale rovnako potrebujeme aj vás – rodičov. Začneme podporovať viac ako 1 100 odborných pedagogických zamestnancov,“ uviedlo ministerstvo školstva.

Podľa odborníkov tento prípad nie je ojedinelý. Na verejnosť sa však dostane len málo prípadov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny