Na hlavný obsah

Black Friday láka na nízke ceny, dajte si však pozor na podvody. Takto spoznáte falošný e-shop

Slovensko nemá zákon na ochranu spotrebiteľov na úrovni EÚ.

Black Friday láka na nízke ceny, dajte si však pozor na podvody. Takto spoznáte falošný e-shop
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Black Friday, preslávený v zahraničí nízkymi cenami, sa u nás stal mesiacom nielen výhodných nákupov, ale aj klamlivých zliav a podvodov. Tie číhajú na zákazníkov najmä pri nakupovaní v online priestore. Jedným z dôvodov je aj to, že Slovensko stále nemá legislatívu na ochranu spotrebiteľov na úrovni EÚ.

Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) stále dopĺňa zoznam e-shopov, ktorým by sa mali zákazníci vyhnúť. Najrizikovejšími z nich sú Bonky, Suprisimo, Booho, Finlando, Rayray, Fashy a Gigastore – sú to galérie so sídlom v Dubaji.

„Normálny e-shop je normálne predajné miesto, s ktorým uzatváram zmluvu, to je ten predajca. Galéria je taká elektronická platforma, kde niekto ponúka priestor pre rôznych predávajúcich. Internetová galéria nemá s kúpnymi zmluvami prakticky nič,“ uviedla riaditeľka SOI Nadežda Machutová.

Podvodný e-shop vyzerá často ako stránka renomovanej značky s ťažko postrehnuteľnými zmenami v internetovej adrese. SOI aj polícia sa zaoberá stovkami podvodov pri nakupovaní cez internet. Pokusom podvodníkov ľudia čelia čoraz častejšie.

Podvodom počas Black Friday sa v reportáži v relácii Správy RTVS venovala redaktorka Natália Krížová:

Na čo si treba dať pozor

Existujú znaky, ktoré by zákazník nemal ignorovať. „Absolútne základný znak, ktorý, bohužiaľ, väčšina ľudí odignoruje, je, že ide o jednoducho príliš východnú ponuku. Keď vidím niečo, čo normálne stojí 50 eur a zrazu mi to niekto ponúka za 15. Podvodníkovi je jedno, koľko peňazí od vás dostane, on vám nič nepošle,“ skonštatoval zakladateľ PS Digital Peter Šebo.

Pokiaľ je takýto e-shop v zahraničí, a to najmä mimo priestor Európskej únie, je vyšetrovanie veľmi komplikované.

„Najmä z dôvodu, že páchateľ často vystupuje pod cudzou identitou, využíva ťažko vystopovateľné alebo nevystopovateľné emailové adresy, používa vlastný počítač,“ povedala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Odborníci sa zhodli, že najdôležitejšie je nepodľahnúť emotívnemu nakupovaniu. Čítať si recenzie na obchod v ktorom nakupujete a nenechať sa zlákať zdanlivo výhodnou cenou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika