Na hlavný obsah

Cena za dodávku plynu pre domácnosti bude budúci rok takmer dvojnásobná

Úrad pre reguláciu schválil nový cenník SPP.

Cena za dodávku plynu pre domácnosti bude budúci rok takmer dvojnásobná
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Cena za dodávku plynu pre domácnosti bude na budúci rok takmer dvojnásobná v porovnaní s aktuálnou cenou v tomto roku. Slovenskému plynárenskému priemyslu (SPP) schválil nový cenník Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

Sadzba za odobratý plyn na rok 2024 je na úrovni 78 eur za megawatthodinu, doteraz to bolo 28 eur. Vláda už skôr avizovala, že ceny za dodávku plynu zastropuje. Podrobnosti však stále nie sú známe.

Informácie o cene dodávok plynu pre domácnosti priniesla redakcia relácie Správy RTVS:

„ÚRSO určil maximálne ceny plynu pre domácnosti pre našu spoločnosť a aj ďalších dodávateľov. Tieto ceny sú približne o 94 percent v priemere vyššie ako boli v roku 2023. Podobná situácia vznikla aj minulý rok, kedy ceny plynu pre domácnosti mali byť ešte vyššie, avšak, vláda Slovenskej republiky na svojom rozhodnutí krízovou reguláciou určila nové ceny, ktoré teda my sme zverejnili v našich cenníkoch a potom sme ich uplatňovali,“ uviedol hovorca SPP Ondrej Šebesta.

„SPP, samozrejme, vychádza z toho, čo mu určil v cenovom rozhodnutí ÚRSO. Ten priemeroval podľa legislatívy 12 mesiacov cien plynu a nastavilo tú cenu plynu aktuálne na 68 eur za megawatthodinu. Aby sme to porovnali, vláda Eduarda Hegera (Demokrati) pre tento rok rátala aj s dotáciou cien plynu na úrovni 28 eur za megawatthodinu. Takže vidíme, že dotovaná cena – 28 eur, nedotovaná na budúci rok – 68 eur. Takže tam je naozaj obrovský rozdiel,“ uviedol analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida.

O stanovisko sme požiadali aj ministerstvo hospodárstva. Rezort prisľúbil, že sa vyjadrí ešte v utorok (28. 11.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika