Na hlavný obsah

Domácnostiam na Slovensku hrozí skokovité zdražovanie plynu. Zásah vlády bude nevyhnutný, hovoria analytici

Rezort hospodárstva nevylučuje ani znižovanie poplatkov za elektrinu.

Domácnostiam na Slovensku hrozí skokovité zdražovanie plynu. Zásah vlády bude nevyhnutný, hovoria analytici
Na ilustračnej snímke plynový sporák. Foto: RTVS

Vláda v najbližšom čase predstaví opatrenia, ktorými chce zabrániť prudkému nárastu cien zemného plynu. A to pre všetkých regulovaných odberateľov, teda domácnosti, malé podniky aj pre samosprávy. Ministerstvo hospodárstva nevylučuje ani znižovanie poplatkov za elektrinu.

Hoci v tomto roku ceny zemného plynu v Európe poklesli v porovnaní s rokom 2022, stále výrazne prevyšujú dlhodobé priemery. Domácnostiam na Slovensku tak naďalej hrozí skokovité zdraženie faktúr za plyn a teplo.

S analytikmi sa v relácii Správy RTVS rozprával redaktor Vladimír Amrich:

„Bude to možno aj o 150 percent vyššia cena, ako platia domácnosti dnes. Tie majú dotované ceny,“ myslí si analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida.

„Určitý zásah vlády cez nejaké kompenzácie je do istej miery nevyhnutný. O tom, aký veľký, bude musieť rozhodnúť vláda s ohľadom na štátny rozpočet,“ uviedol bývalý riaditeľ SPP Miroslav Kulla.

Príslušné rezorty aktuálne rokujú s dodávateľmi energií. Ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) naznačila, že vláda chce pokračovať v plošnej pomoci.

„Chceme, aby kompenzačný mechanizmus nebol len pre vybrané skupiny, ale väčšinou pre regulovaných spotrebiteľov,“ dodala ministerka.

Podľa odborníkov by napätá situácia na trhu s plynom mohla pretrvávať do roku 2025. „V roku 2024, ale predovšetkým v roku 2025, sa postaví mnoho nových skvapalňovacích terminálov. Mnoho z nich sa postaví v Európe, takže situácia by sa mala zlepšiť,“ myslí si nezávislá konzultantka v energetike Lenka Kovačovská.

Čo sa elektrickej energie týka, silovú zložku dodajú Slovenské elektrárne za nezmenenú cenu. Ministerka hospodárstva pripustila, že vláda zasiahne aj do poplatkov za odber elektriny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika