Na hlavný obsah

VIDEO: Chorvátsky minister sa pokúsil pobozkať nemeckú kolegyňu, tá sa mu uhla. Médiá hovoria o útoku bozkom

Šéf chorvátskej diplomacie hovorí o srdečnosti.

VIDEO: Chorvátsky minister sa pokúsil pobozkať nemeckú kolegyňu, tá sa mu uhla. Médiá hovoria o útoku bozkom
Nemecká ministerka Annalena Baerbocková. Foto: TASR/AP

Chorvátsky minister zahraničia Gordan Grlić-Radman čelí kritike kvôli tomu, že sa tento týždeň počas hromadného fotenia v Berlíne snažil pobozkať svoju nemeckú kolegyňu Annalenu Baerbockovú. Tej to bolo evidentne nepríjemné a uhla sa mu. Nemecké médiá tento incident označili za „útok bozkom“. Chorvátsky politik na svojom správaní nevidí nič zlé.

Na záberoch je vidieť, ako šéf chorvátskej diplomacie potriasa Baerbockovej rukou a potom sa k nej nakláňa zrejme preto, aby ju pobozkal na ústa. Nemecká ministerka ale otočí hlavou, takže sa nakoniec len dotknú tvárami.

Chorvátska aktivistka za práva žien Rada Boričová správanie Grliča-Radmana označila za „absolútne nevhodné“. Poslankyňa Ivana Kekinová povedala, že minister zahraničia urobil hanbu nielen sebe, ale aj všetkým Chorvátom. „Vynútené bozkávanie žien sa označuje za násilie, však?“ poznamenala niekdajšia chorvátska premiérka Jadranka Kosorová.

Denník Süddeutsche Zeitung píše, že šéf chorvátskej diplomacie povedal, že chcel svoju kolegyňu pozdraviť „ľudským“ spôsobom. „Ministri sa navzájom zdravia vždy srdečne,“ uviedol Grlić-Radman. Ak jeho správanie niekoho urazilo, ospravedlňuje sa, odkázal. Podľa internetového portálu Spiegel-Online taktiež pred novinármi povedal, že „nevie, kde je problém“.

Süddeutsche Zeitung jeho správanie prirovnáva k afére bývalého šéfa španielskeho futbalového zväzu Luisa Rubialesa. Tomu Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) tento týždeň udelila trojročný zákaz pôsobenia vo futbale kvôli tomu, že po finále ženských majstrovstiev sveta pri odovzdávaní medailí bez jej súhlasu pobozkal na ústa kapitánku víťazného španielskeho tímu Jenni Hermosovú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet