Na hlavný obsah

Ďalšia korupčná kauza Dušana Kováčika je na konci. Na súde prečítali záverečné reči

Kováčik mal prijať úplatok za blokovanie trestných stíhaní.

Ďalšia korupčná kauza Dušana Kováčika je na konci. Na súde prečítali záverečné reči
Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Foto: TASR/Ján Krošlák

Druhá korupčná kauza špeciálneho exprokurátora Dušana Kováčika, ktorého obžaloba viní zo zločinu prijímania úplatku, sa ocitla na konci. Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) sa vo štvrtok (16.11.) ukončilo dokazovanie a popoludní sa začali záverečné reči. Rozsudok sa v tento deň neočakáva.

Bývalý špeciálny prokurátor mal podľa obžaloby v roku 2016 prijať úplatok 50-tisíc eur od spoluobžalovaného Petra Košča za to, že bude blokovať stíhanie v dvoch trestných veciach.

Peter Kováčik, označovaný za podnikateľa s dobrými kontaktmi v bezpečnostných zložkách, ktorý mal podplácať, na lavici obžalovaných chýba. Keďže je od roku 2021 na úteku, koná sa voči nemu ako ujdenému. Obaja vinu popierajú.

Na začiatku procesu vlani v septembri Dušan Kováčik zdôraznil, že „kategoricky vylučuje odovzdanie úplatku zo strany Petra Košča, nikdy od neho neprevzal žiadny úplatok“. Podľa jeho obhajcu Erika Magála je obžaloba „absolútne nedôvodná, je výsledkom obrovského množstva procesných pochybení a skutok je vymyslený“.

Zdôrazňuje, že kľúčový svedok obžaloby, bývalý riaditeľ Národnej jednotky finančnej polície Bernard Slobodník údajne vyrozprával absurdný príbeh bez vnútornej logiky. Ten tvrdil, že Dušanovi Kováčikovi sám odovzdal špeciálne upravenú knihu na stretnutí v zasadačke nemocnice. V jej výreze malo byť 50-tisíc eur.

Výpovede svedkov sa rôznia

V procese vypovedali aj bývalý šéf Slovenskej informačnej služby (SIS) Anton Šafárik, ktorý bol na inkriminovanom stretnutí v nemocnici, ale nemal vedomosť, že by v jeho prítomnosti niekto odovzdal úplatok.

Bývalý námestník SIS Boris Beňa a niekdajší funkcionár policajnej inšpekcie Adrián Szabó mali informácie o korupčnom skutku len sprostredkovane. Vypovedal aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Peter Kysel, ktorému Dušan Kováčik odňal jeden z predmetných trestných spisov.

Exriaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Branislav Zurian zasa hovoril, že sa dozvedel o tom, ako niektorí policajti manipulujú vyšetrovania a pripravujú svedkov na výsluchy, a to aj v kauze Dušana Kováčika.

Začiatkom októbra vypovedali cez telemost i expolicajti Ján Kaľavský a Marián Kučerka. Riaditeľ NAKA Ľubomír Daňko požiadal o výsluch sám. Odmietol, že by policajti svedkov ovplyvňovali a inštruovali ich, ako majú vypovedať.

Dušan K. si v súčasnosti odpykáva právoplatný osemročný trest väzenia za prijatie úplatku 50 000 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko