Na hlavný obsah

Právnička nemusí zaplatiť za stravu v štátnej karanténe, súd zamietol žalobu štátu

Štát sa pravdepodobne odvolá.

Právnička nemusí zaplatiť za stravu v štátnej karanténe, súd zamietol žalobu štátu
Občianska aktivistka a právnička Slavomíra Henčeková. Foto: RTVS

Občianska aktivistka a právnička Slavomíra Henčeková nateraz nemusí zaplatiť za náklady na stravu v štátnej karanténe. Okresný súd v Poprade totiž zamietol žalobu, v rámci ktorej štát vymáhal od žalovanej 91 eur. Tá rozsudok považuje za zásadný. Ministerstvo vnútra verdikt nekomentovalo.

Slavomíra Henčeková trvá na tom, že vymáhanie faktúr za stravu od ľudí, ktorí sa nedobrovoľne ocitli v čase pandémie v štátnej karanténe, je nezákonné. Odmietla preto zaplatiť faktúru za karanténnu stravu z apríla 2020. Okresný súd jej dal za pravdu.

„Keďže súd nenašiel zákonný dôvod pre žalovanú, aby túto pohľadávku uhradila, žalobu zamietol,“ povedal samosudca Okresného súdu Poprad František Zelený.

Pre reláciu Správy z regiónov priniesla informácie o súdnom spore redaktorka Ivana Ratkovská:

Sudca svoje rozhodnutie vysvetlil na príklade, že ak si objednáte hotel s raňajkami a na raňajky neprídete, to neznamená, že za ne nezaplatíte. V tomto prípade však žiadna objednávka a ani zmluva medzi štátom a žalovanou uzatvorená nebola.

„Nikto nás ani len neinformoval, koľko to bude stáť, nikto nám nedal nič podpísať. Nedali nám na výber, či tú stravu vlastne chceme,“ uviedla Henčeková.

Obhajobu postavila právnička aj na stanovisku verejného ochrancu práv, ktorý síce nespochybnil povinnosť uhradiť náklady na stravu, ale kritizoval spôsob ich vymáhania.

Faktúry vystavuje rezort vnútra

„Faktúry vystavuje ministerstvo vnútra, ktoré nie je orgánom, ktorý rozhodoval o povinnosti ísť do karantény. Ja považujem túto cestu za nezákonnú na vymáhanie nákladov,“ skonštatoval verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

Ministerstvo vnútra na súde zastupovala spoločnosť Slovenská konsolidačná, ktorá vymáha pohľadávky štátu. Jej právnici na súd neprišli.

Žalovaná právnička si uvedomuje , že po verdikte na Okresnom súde v Poprade sa zrejme kauza nekončí a prípad sa posunie na odvolací súd. V každom prípade tento rozsudok vníma ako malé víťazstvo.

Ministerstvo vnútra spresnilo, že za stravu v povinnej karanténe ľudia štátu dodnes nezaplatili viac ako 2 000 faktúr.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko