Na hlavný obsah

Regulátor vyzýva dodávateľov energií na solidaritu. Pred odpojením neplatičov majú najprv porozmýšľať

Ekonóm považuje takúto požiadavku za absurdnú.

Regulátor vyzýva dodávateľov energií na solidaritu. Pred odpojením neplatičov majú najprv porozmýšľať
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Dodávatelia energií by mali porozmýšľať, ako v tejto vykurovacej sezónne neodpojiť ľudí, ktorí nemajú dosť peňazí na zaplatenie faktúr. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) ich vyzýva, aby boli solidárni a hľadali pre zraniteľné skupiny prijateľné riešenie. Ekonóm považuje takúto požiadavku za absurdnú.

Zraniteľné skupiny ľudí, napríklad osamelé matky, by podľa regulátora nemali ostať bez tepla. Dodávateľom energií odporúča solidárne opatrenia.

„Napríklad pri preddavkových platbách, odkladoch vyúčtovania pomocou platobných kalendárov, týkajúcich sa najmä odberateľov, ktorí boli neúmerne postihnutí vysokými cenami energie. Najmä tých, ktorí sa prvýkrát zadĺžili svojmu dodávateľovi,“ vysvetlil hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

Téme a v relácii Správy :24 venovala redaktorka RTVS Monika Maťová:

Dodávatelia energií hovoria, že regulátor vykopáva otvorené dvere. Ceny pre domácnosti sa u nás vzhľadom na štátnu kompenzáciu zvýšili len minimálne. Navyše, vlani sa prijala nová legislatíva.

„Dodávateľ má povinnosť neodpojiť skôr ako o 30 pracovných dní po tom, ako písomne upozorní. A to písomné upozornenie nasleduje v procese až po upozornení cez SMS, a tak ďalej. To znamená, upomínací proces je veľmi dlhý a málokedy trvá menej ako dva mesiace,“ priblížila predsedníčka Združenia dodávateľov energií Jana Ambrošová.

Ekonóm to považuje za absurdné

Ekonóm považuje výzvu regulačného úradu k solidarite podnikateľov za absurdnú. „Podnikatelia tu nie sú od toho, aby robili sociálnu politiku. Na to je tu štát, ktorému platíme dane, aby v prípade, že cíti, že je nejaká potreba pomôcť nejakej konkrétnej skupine, aby to tak spravil z daní a odvodov,“ uviedol analytik INESS Martin Vlachynský.

Vlachynský vysvetľuje, že dodávateľ energie nevyrába. Nakupuje ich vo veľkom a s maržou predáva domácnostiam. Ak mu ľudia nezaplatia včas, nemá ani on dosť peňazí na včasnú úhradu.

„Jediným nejakým riešením je, že by to štát nejako kompenzoval tým, ktorí sú ohrození. Problém je ten, že štát nemá dáta na to, aby tieto skupiny vedel dostatočne identifikovať,“ zdôraznil socioekonomický analytik Ján Košč.

Dodávatelia energií odporúčajú, aby tí, ktorým hrozí, že nebudú mať dosť peňazí na zaplatenie za energie, nečakali, a čím skôr požiadali svojho dodávateľa napríklad o splátkový kalendár.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika