Na hlavný obsah

Dospelé deti sa často musia spoliehať na pomoc rodičov. Časy, kedy to bolo naopak, sú už len romantickou predstavou

Pomáhajú im aj s bežnými výdavkami.

Dospelé deti sa často musia spoliehať na pomoc rodičov. Časy, kedy to bolo naopak, sú už len romantickou predstavou
Ilustračná snímka. Foto: pexels.com

Časy, keď dospelé deti pomáhali rodičom, sú už len mýtus alebo skôr romantická predstava. Realita je totiž taká, že až tretina rodičov v minulom roku pomáhala svojim dospelým deťom vyžiť. Píše o tom denník El País.

Týka sa to teda Španielska, ale ostatné krajiny môžu mať podobný problém. Súvisí to totiž s nízkymi príjmami a vysokými cenami za bývanie – či už nájom, alebo hypotéky.

Mnohí novo-osamostatnení ľudia zarábajú reálne menej ako ich rodičia. Nie sú preto schopní ani sporiť, nieto ešte kúpiť si bývanie, píše El País. Mladí už zďaleka nie sú pilierom rodiny, práve naopak. Sú odkázaní na to, že im ako potomkom, pomôžu rodičia, nielen pri mimoriadnych výdavkoch, ale aj s tými bežnými.

Viac ako tretina (37 percent) rodičov starších ako 60 rokov uviedla, že v poslednom roku pomáhali svojim deťom vyjsť s peniazmi, nakupovali im jedlo, platili účty za elektrinu alebo vodu.

Nie je to všetko, dve tretiny ľudí nad 60 rokov v prieskume odpovedali, že svojim deťom pomáhajú viac, ako sami dostávali od svojich rodičov v minulosti.

Znie to banálne, v skutočnosti ide o neviditeľnú sieť podpory, zásadnú pre udržanie sociálneho blahobytu. A to znamená, že sa výrazne zmenila dynamika medzigeneračnej podpory, uvádza sa v závere štúdie, ktorú zverejnila nadácia banky BBVA.

Nerovnosť medzi rodičmi a deťmi sa v Španielsku v tomto storočí ešte viac prehĺbila v dôsledku nízkych miezd a drahého bývania, upozorňuje El País v inom článku na podobnú tému. Za posledných 20 rokov sa tam bohatšími (nie bohatými) stali len ľudia nad 65 rokov. Upozorňuje preto, že generačná priepasť sa zväčšuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika