Na hlavný obsah

Dvojité odstupné za dokopy 100-tisíc eur. Prípad exministra Dovhuna otvára nové otázky

Peter Dovhun skončil aj v spoločnosti SEPS.

Dvojité odstupné za dokopy 100-tisíc eur. Prípad exministra Dovhuna otvára nové otázky
Peter Dovhun na svojom poslednom zasadnutí vlády ako minister hospodárstva. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Bývalý minister hospodárstva Peter Dovhun pre spravodajský web RTVS potvrdil, že po skončení úradovania sa nevrátil na svoje pôvodné miesto generálneho riaditeľa štátom vlastnenej spoločnosti Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS). Za oba odchody z funkcie dostal odstupné, dokopy vo výške približne 100-tisíc eur v hrubom.

Správu o odchode Petra Dovhuna zo SEPS priniesol ako prvý portál SITA Webnoviny.

„Zamestnávateľ Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a.s., postupoval v zmysle platnej legislatívy SR a ukončil pracovný pomer aj preto, lebo post generálneho riaditeľa je naviazaný na post predsedu predstavenstva, ktorého menuje ministerstvo financií. Jediným spôsobom pre P. Dovhuna, ako sa za týchto podmienok vrátiť do SEPS, bol návrat bez výkonu funkcie, a teda zostať doma s plným platom na prekážkach v práci,“ vysvetlila v stanovisku pre web RTVS hovorkyňa SEPS Sandra Čičová Kotzigová.

Dovhun po nástupe do SEPS pred vyše dvoma rokmi avizoval, že výška platov vedenia spoločnosti sa bude považovať za verejnú. Podobne nemal problém zverejniť aj výšky odmien a odstupného. Tohto záväzku sa drží aj dnes. Ako nám vo štvrtok (16. 11.) potvrdil SEPS aj sám Peter Dovhun, po odchode z spoločnosti mu vyplatili 86 400 eur v hrubom.

„Súčasťou jeho manažérskej pracovnej zmluvy bolo, že sa po jeden rok nezamestná u žiadneho zmluvného partnera SEPS. Prakticky to znamená, že rok nemôže pracovať v žiadnej energetickej spoločnosti na Slovensku,“ zdôvodnila odstupné hovorkyňa a pripomenula, že jeho výška je nižšia ako u predchodcov.

Ministerského odstupného sa vzdať nedá

Ministri dostávajú po odchode z funkcie plat ešte nasledujúce tri mesiace. Mesačne 4 590 v hrubom, čo je dokopy 13 770 eur. Zo zákona sa to týka všetkých, teda aj členov úradníckej vlády, ktorá na Slovensku fungovala päť mesiacov. Takéhoto odchodného sa vzdať nedá, je preto na jednotlivcoch, ako s ním naložia.

Bývalý premiér úradníckej vlády Ľudovít Ódor po nástupe do funkcie vyhlásil, že si nemyslí, že by mala členom jeho vlády za pár mesiacov prislúchať rovnaká odmena ako ministrom, ktorí sú na poste štyri roky.

Keďže nie je možné sa jej zo zákona vzdať, pri výzvach sa skloňovala aj charita. Bývalý minister hospodárstva Peter Dovhun nám potvrdil, že s ňou plánuje naložiť práve takto, keďže na charitu prispieva pravidelne.

Čas na zmenu

Dovhunov prípad dvojitého odstupného otvára otázku, či je zákon nastavený správne Politológ Radoslav Štefančík z Ekonomickej univerzity v Bratislave si to nemyslí.

„Nevidím dôvod, prečo by sa mali odstupné kumulovať. Veď predsa z výkonu jednej funkcie prechádza do výkonu druhej funkcie. Odstupné nemá slúžiť ako zárobok, ale ako pomoc pri prechode z verejnej funkcie do nového zamestnania,“ povedal Štefančík.

Politológ zároveň vyzval kompetentných, aby sa po tomto prípade zaoberali legislatívnou úpravou.

„V minulosti buď k takýmto situáciám nedochádzalo, alebo sa o nich nevedelo a ostali ututlané. Keďže o tomto probléme už teraz vieme, tak vláda alebo parlament by mohli vytvoriť také podmienky, aby odstupné naozaj patrilo takému ministrovi alebo poslancovi, ktorý odchádza z verejného života,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko