Na hlavný obsah

Minister Erik Tomáš povedal, ako by mala vyzerať minimálna mzda. V hre je aj automat

Pre výpočet minimálnej mzdy spustia automat.

Minister Erik Tomáš povedal, ako by mala vyzerať minimálna mzda. V hre je aj automat
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš . Foto: TASR/Martin Bauman

Seniori dostanú k trinástemu dôchodku jednorazový príspevok vo výške 150 eur, potvrdil to minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš. Vyplatiť ho má sociálna poisťovňa ešte v decembri.

Erik Tomáš tvrdí, že tohtoročný 13. dôchodok sa bude pohybovať od 200 eur do 450 eur. Súčasťou programového vyhlásenie vlády (PVV) majú byť aj minimálne mzdy. Predpokladá, že pokiaľ sa sociálni partneri nedohodnú na minimálnej mzde, tak v roku 2023 zavedú tzv. automat. Minimálna mzda by mala predstavovať 60 percent z priemernej mzdy.

Venovať sa budú aj úprave životného minima: „Novinkou môže byť aj to, že príspevok na bývanie, ktorý je doteraz súčasťou pomoci v hmotnej núdzi, bude vybraný ako samostatný príspevok a bude slúžiť širšiemu okruhu ľudí,“ oboznámil o PVV Erik Tomáš.

Spomenul aj zavedenie tzv. rodičovskej karty, na ktorej majú byť zľavy na tovary a služby v súvislosti so starostlivosťou o deti. Dodal, že druhému pilieru sa ešte nevenovali.

Erik Tomáš hovoril o programovom vyhlásení vlády:

Z programového vyhlásenia vlády vyplýva, že mladým ľuďom po skončení štúdia chce vláda uľahčiť vstup do produktívneho veku poskytnutím jednorazového účelovo viazaného štátneho príspevku alebo využitím prostriedkov zo sporiaceho účtu zriadeného do určitého veku dieťaťa.

Zo strednodobých a dlhodobých priorít sa chce kabinet venovať civilizačným megatrendom, ktoré ovplyvňujú konkurenčnú schopnosť SR v globálnom európskom prostredí. Ide o technologické zmeny, ako sú inovácie v zelených a digitálnych transformáciách.

Práca v noci bude obmedzená

Práca v nočných hodinách alebo iných nadštandardných časoch bude obmedzená. „Pri prácach, v ktorých to inak nejde, budú mzdové zvýhodnenia spravodlivo kompenzovať túto nevyhnutnosť.

Novými legislatívnymi pravidlami a aktívnejšou inšpekciou práce bude brániť zneužívaniu tzv. agentúrnych pracovníkov, ale aj migrantov z tretích krajín na zhoršovanie pracovných podmienok,“ uviedol kabinet.

Vláda sa chce zamerať aj na efektívne čerpanie eurofondov. Zaviazala sa zrealizovať opatrenia, vďaka ktorým nebudú digitalizácia, informatizácia a zelená transformácia hospodárstva predstavovať hrozbu pre zamestnanosť.

Kabinet tiež navrhne úpravu príspevku na bývanie ako samostatnú dávku. Pomoc v hmotnej núdzi má byť poskytovaná na základe adresnosti, subsidiarity, ochranných a motivačných prvkov nielen vo finančnej forme, ale aj komplexnou ponukou služieb, ktoré jednotlivcov a rodiny ochránia pred rizikom chudoby.

Zároveň sfunkční tripartitu a politiky v oblasti práce a sociálnych vecí chce tvoriť a realizovať na princípe partnerstva, začlenením sociálnych partnerov či samospráv.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko