Na hlavný obsah

M. Viskupič prirovnáva 13. dôchodky k Matovičovej odmene za voľby. E. Tomáš by podporil ušľachtilé mimovládky

Zhodli sa iba na nespravodlivosti súčasného rodičovského dôchodku.

M. Viskupič prirovnáva 13. dôchodky k Matovičovej odmene za voľby. E. Tomáš by podporil ušľachtilé mimovládky
Marián Viskupič a Erik Tomáš v Sobotných dialógoch. Foto: RTVS

Minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy prezradil, že napriek tomu, že sa už nedá doručiť trinásty dôchodok vo výške priemerného dôchodku, každému jednému poberateľovi dôchodcovskej dávky doručia jednorazový príspevok.

Tomáš priblížil, že mimoriadny príspevok oficiálne schválili na koaličnej rade. Dôchodcom ho vyplatia v decembri tohto roka. Jeho výšku však nekonkretizoval. Nepotvrdil, že pôjde o príspevok vy výške 300 až 350 eur, o čom hovoril predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Michal Kotian.

„Chcem pripomenúť, že to, že sa 13. dôchodok nevypláca tento rok, nie je zodpovednosťou tejto vlády. Bol zrušený v roku 2020,“ vyjadril sa. Na otázku moderátorky, z akých financií doručia mimoriadny príspevok, sa nevyjadril.

Podľa poslanca Mariána Viskupiča (SaS) strana Hlas-SD oklamala ľudí, prirovnáva to k sľubovaným 500 eur za voľby od Igora Matoviča (Slovensko). „Zoberiete rodičovský dôchodok a aj dnešný trinásty dôchodok. Dáte im to zabalené v koaličnej mašličke, že ste im dali niečo nové. Realita je tá, že to budú tie isté peniaze,“ argumentoval.

„Na vyplatenie trinásteho dôchodku na budúci rok peniaze získame z rozpočtovaného súčasného trinásteho dôchodku, rodičovského dôchodku a navyše ešte dávame 174 miliónov eur,“ uviedol Tomáš. Podľa neho si väčšina seniorov prilepší a tým naplnia svoj sľub.

Minister práce tento týždeň predstavil zmenu poskytovania rodičovského dôchodku, ktorý sa nebude vyplácať cez odvody, ale cez dve percentá z dane.

Obaja diskutujúci sa zhodli na tom, že rodičovský dôchodok v súčasnej podobe bol nespravodlivý a diskriminoval iných rodičov. A to tých, ktorí nemajú deti alebo majú zdravotné postihnutie.

Financovanie mimovládnych organizácií

Financovanie rodičovského príspevku cez dve percentá z dane môže spôsobiť problémy mimovládnym organizáciám. Deti budú môcť posielať svojim rodičom bonus z dvoch percent daní, ktoré v súčasnosti posielajú rôznym občianskym združeniam.

„To ich postaví do dilemy, či to dať deťom s onkologickým ochorením, alebo svojim rodičom,“ myslí si Viskupič. Podľa neho jedno zlé riešenie nahradilo druhé.

Mimovládny sektor patrí k dôležitej časti spoločnosti. „Pán minister hovorí, že keď oni prídu o peniaze, im pomôžu. Bude rozhodovať, že tým ušľachtilým pomôžu, iným nie,“ dodáva Viskupič.

Ak dôjde k výpadkom z príjmov mimovládnych organizácií, minister práce tvrdí, že prijme kompenzačné schémy.

„Pre mňa sú ušľachtilé mimovládne organizácie tie, ktoré pomáhajú deťom, zdravotne ťažko postihnutým, športové kluby. Všetci tí ľudia peniaze dostanú,“ vysvetlil Tomáš. Za neušľachtilé považuje tie, ktoré umelo ovplyvňujú politický a spoločenský život na Slovensku.

Mnoho mimovládnych organizácií bojuje proti korupcii. Viskupiča desí, že sa budú znižovať tresty sa korupciu. Tomášovi pripomenul, že ak sa na Slovensku bude tolerovať korupcia, peniaze budú chýbať aj jemu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika