Na hlavný obsah

Európsky súd pre ľudské práva sa zaoberá prípadom odposluchov z poľovníckej chaty. Obrátil sa na neho Robert Fico

Súd od vlády SR žiada vysvetlenia.

Európsky súd pre ľudské práva sa zaoberá prípadom odposluchov z poľovníckej chaty. Obrátil sa na neho Robert Fico
Predseda vlády Robert Fico. Foto: TASR/Martin Baumann

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu potvrdil, že sa zaoberá prípadom odpočúvania stretnutí premiéra Roberta Fica (Smer-SD) z obdobia, keď bol v opozícii. Súd teraz žiada slovenskú vládu, aby sa vyjadrila. A to k tomu, či bol doterajší proces na Slovensku spravodlivý a či by sa mal Štrasburg prípadom zaoberať.

Fico sa na štrasburský súd obrátil 25. mája tohto roku. Sťažuje sa na porušenie svojich práv vrátane práva na spravodlivý proces a rešpektovanie súkromného a rodinného života. Súd 6. novembra informoval o prípade slovenskú vládu a požiadal ju o vyjadrenie.

Stretnutia s právnikmi zadržaných osôb

Premiér Fico sa na slovenských súdoch sťažoval na odpočúvanie jeho stretnutí s právnikmi zadržaných osôb na poľovníckej chate na juhu Slovenska. Fico označil odposluchy, ktoré unikli do médií v roku 2021, za nezákonné a v rozpore s demokraciou.

Tiež sa sťažoval na spôsob, akým polícia získala súdny súhlas na odpočúvanie spomínanej chaty vrátane vyhotovenia kamerových záznamov. Dôvodom monitorovania priestorov bolo podozrenie z pytliactva. Fico žiadal za odpočúvanie odškodné 33-tisíc eur. Na Ústavnom súde SR však neuspel.

„Súd sa vo svojich otázkach adresovaných účastníkom konania okrem iného pýtal, či sa Ficovi dostalo spravodlivého vypočutia v konaní, ktoré začal pred ústavným súdom pre nezákonné a svojvoľné použitie sledovacích prostriedkov. Rovnako tak, či bolo použitie týchto prostriedkov zákonné a nevyhnutné a či boli použité na iné ako stanovené účely,“ uviedol ESĽP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko