Na hlavný obsah

Guvernérovi národnej banky Kažimírovi hrozí pre korupciu pobyt za mrežami. Pojednávanie sa blíži ku koncu

Kažimír spochybnil posudok znalkyne.

Guvernérovi národnej banky Kažimírovi hrozí  pre korupciu pobyt za mrežami. Pojednávanie sa blíži ku koncu
Na snímke Peter Kažimír. Foto: RTVS

Pojednávanie s Petrom Kažimírom na špecializovanom trestnom súde sa pomaly blíži ku koncu. Guvernér národnej banky najnovšie spochybnil posudok súdnej znalkyne. Vypovedali aj traja svedkovia. Bývalého ministra financií vinia z korupcie. Hrozí mu za to päť rokov väzenia.

Podľa obžaloby dal Peter Kažimír ešte ako minister financií 48-tisíc eur Františkovi Imreczemu, aby niekoľkým firmám pomohol neoprávnene získať vratky DPH. Štát mal prísť približne o tri milióny eur.

Pojednávaniu s Petrom Kažimírom sa v reportáži v relácii Správy RTVS venoval redaktor Timotej Pisch:

Guvernéra národnej banky obvinili na základe výpovede bývalého prezidenta Finančnej správy. Psychologička označila výpoveď Františka Imreczeho za dôveryhodnú.

„Ja si myslím, že po našich dnešných argumentoch si bude môcť pán prokurátor strčiť za klobúk tento znalecký posudok. Pretože sme jasne dokázali, že daná znalkyňa pred 12 rokmi o podobnom klamárovi vyhlásila, že je pravdomluvný. A tohto človeka následne súdy odsúdili za krivé svedectvo,“ uviedol Kažimír.

„Oni ho mohli namietať a mohli dať urobiť super posudok, to sa bežne robí, teda nájsť ďalšieho psychológa a dať urobiť super posudok ešte na ten môj, keď boli nespokojní, je zaujímavé, že až po vyše roku prišli na to, že klamem,“ uviedla znalkyňa v odbore klinická psychológia Zuzana Bieliková.

Po obžalovanom guvernérovi národnej banky sa na rad dostali svedkovia. Prvým bol bývalý riaditeľ kancelárie Petra Kažimíra na ministerstve financií. „Absolútne neviem o tom, že by Peter Kažimír dal nejaký úplatok vtedajšiemu prezidentovi finančnej správy,“ uviedol svedok a riaditeľ kancelárie guvernéra NBS Ján Onda.

Ďalšie výsluchy budú bez verejnosti

Na lavicu svedkov sa posadili na návrh obhajoby aj Roman Fečík a Miroslav Slahučka. Sudca rozhodol, že ich výsluch bude bez verejnosti. „Opäť len potvrdili, že neexistuje žiadny dôkaz k tomu, z čoho som obviňovaný, že som podplatil svojho podriadeného, čo som nikdy neurobil,“ skonštatoval Kažimír.

„Svedkovia vypovedali aj k okolnostiam, ktoré podliehajú daňovému a bankovému tajomstvu, takže, neviďte na tom niečo zlé,“ povedal advokát Petra Kažimíra Ondrej Mularčík. „Ja som pôvodne navrhol nevylúčiť verejnosť, ani u jedného svedka som nevzhliadol dôvody na to, aby bola verejnosť vylúčená,“ dodal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Peter Mikuláš.

Pojednávanie v prípade guvernéra národnej banky Petra Kažimíra bude pokračovať na Špecializovanom trestnom súde 4. januára 2024. Vypovedať budú ďalší svedkovia. Potom sa plánujú ešte ďalšie dve pojednávania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko