Na hlavný obsah

V Pezinku pokračuje pojednávanie s obžalovaným Petrom Kažimírom, očakávajú sa výpovede ďalších troch svedkov

Kažimír trvá na svojej nevine.

V Pezinku pokračuje pojednávanie s obžalovaným Petrom Kažimírom, očakávajú sa výpovede ďalších troch svedkov
Na snímke guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku vo štvrtok (9. 11.) pokračuje pojednávanie s guvernérom Národnej banky Slovenska Petrom Kažimírom. Ten čelí obžalobe za podplácanie bývalého prezidenta Finančnej správy SR Františka Imreczeho.

Na štvrtkovom pojednávaní sa očakávajú výpovede troch svedkov a čítanie ďalších listinných dôkazov. Priebeh pojednávania priamo na mieste sleduje redaktor RTVS Timotej Pisch:

Peter Kažimír je obžalovaný z toho, že podľa prokurátora ešte ako minister financií za stranu Smer-SD zaplatil 48-tisíc eur vtedajšiemu prezidentovi Finančnej správy SR Františkovi Imreczemu. A to za to, aby vybavil hneď niekoľkým firmám neoprávnené vratky DPH za približne tri milióny eur.

Kažimíra obvinili a neskôr aj obžalovali na základe výpovede Františka Imreczeho, ktorý sa spája aj s ďalšími mediálne známymi kauzami, ako napríklad Mýtnik. Je považovaný za kajúcnika či spolupracovníka polície. Peter Kažimír však aj napriek Imreczeho výpovedi trvá na svojej nevine.

Bývalý šéf finančnej správy František Imrecze.
Bývalý šéf finančnej správy František Imrecze.Foto: TASR/Ondrej Hercegh

Imreczeho výpovede nesú známky vierohodnosti

Na hlavnom pojednávaní už vypovedali viacerí svedkovia. Medzi nimi už spomínaný Imrecze, ale aj psychologička či súdna znalkyňa. Tá vypovedala na poslednom súdnom pojednávaní v októbri. Posudzovala osobnosť Františka Imreczeho a aj to, nakoľko môže súd veriť jeho výpovediam. Imreczeho výpovede označila za dôveryhodné.

Posudzovala aj to, ako sa zhodujú jeho výpovede z prípravného konania v porovnaní s tým, ako vypovedal už pred ŠTS. V týchto dvoch výpovediach nenašla zásadnejšie odchýlky a skonštatovala, že Imrecze vypovedal konzistentne.

Aj napriek zisteniam znalkyne Peter Kažimír trvá na svojej nevine. V prípade, že by ŠTS rozhodol inak, hrozí mu dva až päť rokov za mrežami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko