Na hlavný obsah

Hnutie Slovensko vyzvalo prezidentku, aby nepodpísala zákon, ktorý ruší maximálne čakacie lehoty na operácie

Kritizuje ministerku zdravotníctva Dolinkovú.

Hnutie Slovensko vyzvalo prezidentku, aby nepodpísala zákon, ktorý ruší maximálne čakacie lehoty na operácie
Predseda hnutia Slovensko Igor Matovič a predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš. Foto: RTVS

Maximálne čakacie lehoty na operácie má v rukách prezidentka. Opozičné hnutie Slovensko ju vyzvalo, aby vrátila zákon, ktorým parlament odsunul optimalizáciu nemocníc a tiež stanovenie čakacej lehoty o rok. Exminister zdravotníctva chce, aby súčasné vedenie rezortu stanovilo maximálnu lehotu aspoň na niektoré zákroky.

Od januára budúceho roka mali mať ľudia s vybranými diagnózami garantovanú maximálnu čakaciu lehotu na operáciu. Ak by ju poisťovne nevedeli zabezpečiť, zákrok by museli preplatiť inde v Európe. Zámer bol súčasťou optimalizácie siete nemocníc, ktorú poslanci odsunuli o rok.

„Pani ministerku sme opakovane v parlamente vyzývali, že keď už nechce spustiť to pri 700 diagnózach, tak aspoň nech vyberie 10, 20, 30 tých najhorších onkologických diagnóz,“ uviedol predseda hnutia Slovensko Igor Matovič.

Marek Krajčí (Slovensko) povedal, že pri niektorých diagnózach sa už dnes dajú zabezpečiť maximálne čakacie lehoty. Podľa niektorých politikov je však jedným z dôvodov oddialenia zákona práve hnutie Slovensko.

Čakacím lehotám sa v relácii Správy RTVS venovala redaktorka Natália Dvoranová:

„Ja si myslím, že toto bola chyba práve ministrov za OĽANO, ministrov zdravotníctva, ktorí túto dobrú myšlienku nedotiahli do konca. Preto nie je možné, aby tento zákon fungoval od 1. januára,“ myslí si podpredseda strany SaS Branislav Gröhling.

„OLANO sľúbilo pred voľbami, že onkologický pacient, ktorý tuším do mesiaca nebude zoperovaný, tak mu zaplatia v zahraničí celú procedúru a výsledok vidíte. Rok sa neviete dostať k žiadnemu lekárovi,“ kritizoval minister životného prostredia Tomáš Taraba.

Ministerka zdravotníctva verí, že prezidentka návrh zákona podpíše. „Bolo to komunikované vopred so všetkými zástupcami v zdravotnom sektore, so zdravotnými poisťovňami, dokonca so zástupcami samosprávnych krajov, ktorí pochopili a dokonca podporili tento náš návrh,“ dodala Dolinková. Prezidentka Zuzana Čaputová o zákone zatiaľ nerozhodla. Bude sa ním zaoberať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko