Na hlavný obsah

Izrael schválil denné dodávky paliva pre Gazu na podporu humanitárnych potrieb

Obáva sa, že dodávky môže zneužiť Hamas.

Izrael schválil denné dodávky paliva pre Gazu na podporu humanitárnych potrieb
Palestínčania kráčajú medzi ruinami po izraelských leteckých útokoch, ktoré zrovnali so zemou časť štvrte v meste Gaza. Foto: TASR/AP

Izrael povolí vstup z Egypta do Gazy pre dve cisterny s naftou denne na humanitárne účely. V piatok (17. 11.) o tom rozhodol izraelský vojnový kabinet, potvrdil vysokopostavený izraelský predstaviteľ. Informujú o tom agentúry Reuters a DPA.

Vojnový kabinet schválil „vstup dvoch cisterien s naftou denne pre potreby OSN na podporu vodnej a kanalizačnej infraštruktúry… za predpokladu, že ich nezíska Hamas“. Urobil to po odporúčaní armády a spravodajských služieb.

Humanitárne agentúry OSN sa sťažovali, že v práci v pásme Gazy im bráni nedostatok paliva. Miestne zdravotnícke úrady tiež informovali, že nedostatok paliva pre elektrické generátory si vynútil zatvorenie väčšiny nemocníc v pásme Gazy, čo ohrozuje životy chorých a zranených ľudí.

Izraelská armáda vyjadrila obavy, že dodávky paliva môže zneužiť militantná palestínska organizácia Hamas na pokračovanie v teroristických útokoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet