Na hlavný obsah

Dôvodom, prečo Izrael vstúpil do nemocnice Šífa, boli podľa Netanjahua aj indície o rukojemníkoch. Žiadnych tam však nenašli

"Ak tam boli, boli odvedení," poznamenal Netanjahu.

Dôvodom, prečo Izrael vstúpil do nemocnice Šífa, boli podľa Netanjahua aj indície o rukojemníkoch. Žiadnych tam však nenašli
(Ilustračná fotografia) Foto: TASR/AP

Jedným z dôvodov, prečo Izrael vstúpil do nemocnice Šífa v pásme Gazy, bolo podľa premiéra Benjamina Netanjahua to, že mal silné indície, že by tam mohla byť aspoň časť rukojemníkov. Netanjahu to povedal v rozhovore s televíziou CBS. Žiadni rukojemníci sa tam však nenašli.

„Ak tam boli, boli odvedení,“ poznamenal Netanjahu. Izrael však podľa neho má ďalšie spravodajské informácie o rukojemníkoch. Považuje však za lepšie o nich teraz nehovoriť.

Palestínski ozbrojenci do Gazy po útoku na Izrael zo 7. októbra zavliekli zhruba 240 rukojemníkov. Teraz ide o prepustenie aspoň časti z nich výmenou za ústupky Izraela, ku ktorým by malo patriť aj prerušenie bojov v Gaze, na ktorú Izrael v odvete útočí.

„Ak sa nám podarí dostať späť našich rukojemníkov, budeme mať dočasné prímerie,“ povedal k tomu Netanjahu, podľa ktorého je dohoda o rukojemníkoch bližšie ako pred začatím izraelskej pozemnej operácie v úzkom pobrežnom pásme, kde žije na 2,3 milióna Palestínčanov. Možnú dohodu nechcel podrobnejšie komentovať.

Izraelský premiér v rozhovore tiež povedal, že jeho krajina nechce Gazu po vojne okupovať, chce ale zabezpečiť jej demilitarizáciu a deradikalizáciu. „Chceme mať celkovú vojenskú zodpovednosť, aby sme zabránili opätovnému výskytu teroru,“ doplnil.

Útok Hamasu na Izrael si vyžiadal na 1200 životov, hlavne civilistov. Izraelská odveta pripravila o život vyše 11.500 ľudí; na 4.700 z nich boli deti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet