Na hlavný obsah

Jadrové reaktory na Slovensku bude zrejme poháňať aj francúzsky urán

Slovenské elektrárne a spoločnosť Framatome sa blížia k podpisu zmluvy.

Jadrové reaktory na Slovensku bude zrejme poháňať aj francúzsky urán
Jadrová elektráreň. Foto: RTVS

Jadrové reaktory na Slovensku bude zrejme poháňať aj francúzske palivo. Slovenské elektrárne a spoločnosť Framatome sa blížia k podpisu zmluvy. Po rokovaní so svojou francúzskou kolegyňou to uviedla ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD).

Palivo do jadrových reaktorov na Slovensku až donedávna pochádzalo výlučne z Ruska. Po vojenskom útoku na Ukrajinu sme síce získali výnimku na jeho dovoz, no elektrárne začali zháňať aj nových dodávateľov.

„V oblasti jadrového paliva Framatome ponúkol Slovenským elektrárňam dodávky jadrového paliva,“ uviedla francúzska ministerka pre energetickú tranzíciu Agnès Pannier-Runacherová. „Podľa našich informácií sú veľmi blízko k podpisu zmluvy,“ doplnila svoju francúzsku kolegyňu ministerka Saková.

Palivu do jadrových reaktorov sa v reportáži v Ranných správach RTVS venoval redaktor Vladimír Amrich:

Dôležitá je podľa analytika diverzifikácia zdrojov

Na podrobnosti sme sa pýtali aj Slovenských elektrární. Do uzávierky neodpovedali. Tretí blok Mochoviec je v plnej prevádzke už tri týždne, spúšťanie štvrtého zatiaľ naplánovali na začiatok roka 2025. „Možno ešte nový blok sa bude spúšťať zo zásob Slovenských elektrární, ktoré teraz majú,“ vysvetlila Saková.

Zhruba dve tretiny elektrickej energie na Slovensku sa vyrábajú z jadra. Podľa analytika je preto dôležité, aby sme zdroje, z ktorých palivo nakupujeme, diverzifikovali.

„Nič vám nebráni vytvoriť si zásoby toho jadrového paliva. Nie sú to ani technické, ani priestorové problémy vytvoriť si zásoby, povedzme na tri až štyri roky. Tak je to aktuálne v Českej republike. Platí, že zvyšujete úroveň energetickej bezpečnosti alebo bezpečnosti dodávky elektrickej energie spotrebiteľom pokiaľ máte dodávateľov viacerých,“ vysvetlil riaditeľ pre stratégiu a medzinárodné projekty VUJE Andrej Žiarovský.

Koncom augusta podpísali Slovenské elektrárne zmluvu na dodávku jadrového paliva s americkou spoločnosťou Westinghouse.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika