Na hlavný obsah

Jadrové palivo pre štvrtý blok elektrárne v Mochovciach začnú dovážať začiatkom roka 2025

SE finišujú uvedenie tretieho bloku do prevádzky.

Jadrové palivo pre štvrtý blok elektrárne v Mochovciach začnú dovážať začiatkom roka 2025
Elektráreň Mochovce. Foto: RTVS

So zavážaním jadrového paliva do štvrtého bloku elektrárne v Mochovciach by sa malo začať v januári 2025. Ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) potvrdila, že Slovensko sa naďalej plánuje odstrihnúť od ruského paliva. Dostavba tretieho a štvrtého bloku Mochoviec bude spolu stáť 6,3 miliardy eur.

„Dňa 14. októbra 2023 sme ukončili Mochovce 3 a máme 100 percent výkonu. Dodali sme 1,3 terawattov do siete Slovenskej republiky. Do domácností dodávame za bezkonkurenčnú cenu a môžu z toho benefitovať. Cesta nekončí. Presúvame sa do ďalšej práce, aby sme spustili štvrtý blok,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Slovenské elektrárne (SE) Branislav Strýček.

Podľa jeho slov, veľkú časť záväzkov, ktoré si na konci minulého roka a počas tohto roka SE stanovili, do značnej miery aj splatili. Môžem spomenúť injekciu od majoritného akcionára vo výške 340 miliónov eur, túto sme už zaplatili. Sú to veľmi pozitívne správy pre spoločnosť,“ dodal.

„Vďaka spusteniu tretieho bloku môžu domácnosti a zraniteľní využívať cenovú hladinu elektrickej energie na úrovni 66 eur za megawatt. Bez tretieho bloku by to nebolo možné. Navážanie paliva sa naplánovalo na január 2025,“ priblížila ministerka hospodárstva Saková.

Príbeh úspechu

„Atómová elektráreň Mochovce je jednou z najzaujímavejších elektrární v Európe. Produkuje čistú energiu pre Slovensko, ale aj pre celú Európu. Keď sa spustí štvrtý blok, budete ju môcť vyvážať. Je to príbeh úspechu,“ povedal generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi.

„Keď do prevádzky vstúpi aj štvrtý blok, táto krajina bude prakticky dekarbonizovaná, čo sa týka energetických zdrojov,“ dodal. Slovensko bude podľa neho môcť povedať, že „produkuje energiu bez toho, aby škodilo životnému prostrediu“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika