Na hlavný obsah

Koniec umelým zľavám a falošným recenziám. Vláda schválila nový zákon o ochrane spotrebiteľa

Aby zmeny platili, schváliť ich musia poslanci parlamentu.

Koniec umelým zľavám a falošným recenziám. Vláda schválila nový zákon o ochrane spotrebiteľa
Na ilustračnej snímke výklad obchodu. Foto: RTVS

Kupujúci budú mať viac dní na vrátenie tovaru a obchodníci by sa mohli vyhnúť pokutám v prípade, že pochybili. Vláda schválila nový zákon o ochrane spotrebiteľa. Aby zmeny platili, schváliť ich musia poslanci parlamentu.

Nové pravidlá majú zaručiť ochranu spotrebiteľov pred umelým navyšovaním cien vo výpredajoch, ako je napríklad Black Friday.

Zákonu o ochrane spotrebiteľov sa v Správach RTVS venovala redaktorka Barbora Škulová:

„Internetový obchod alebo aj akýkoľvek iný obchod už nebude môcť uviesť zľavu, že preškrtne cenu, ktorú urobil za jeden deň – včera, predvčerom alebo pred týždňom, a dá tam, že je tam 70-percentná zľava. Bude sa môcť odvolávať iba na cenu, ktorá platila 30 dní pred znížením ceny,“ priblížil riaditeľ Slovenskej asociácie pre elektronický obchod Jozef Dvorský.

Veľa ľudí prihliada pri online nákupoch na recenzie iných zákazníkov. Medzi predajcami sa tak objavujú aj špekulanti, ktorí lákajú falošnými hodnoteniami tovaru. Aj tomu by mal nový zákon zabrániť.

„Zákazníci majú možnosť až 90 dní na vrátenie zakúpeného tovaru, takže ideme ako keby nad rámec potenciálneho zákona,“ hovorí mediálny zástupca spoločnosti Heureka René Parák.

Podomový predaj

Ľudia, ktorí si kúpili tovar pod nátlakom podomového predajcu, by ho po novom mohli vrátiť až do 30 dní. Teraz na to majú iba dva týždne.

„Pri akciách, o ktorých sa hovorilo ako o šmejdoch, je to, myslím si, prínosom pre spotrebiteľov, hoci už ten hlavný boom šmejdov je dávno za nami. Toto bolo aktuálnejšie pred nejakými piatimi, desiatimi rokmi a vtedy nikto také opatrenie neprijal, ale je to pozitívna zmena,“ uviedol riaditeľ Združenia slovenských spotrebiteľov Miroslav Tulák.

Zákon o ochrane spotrebiteľa, tak ako ho schválila súčasná vláda, už v takmer rovnakom znení prerokoval aj bývalý parlament. Prezidentka Zuzana Čaputová ho však vetovala.

„Predkladáme to v tej istej podobe, ako to predložili do parlamentu na júnovej schôdzi, hlasovalo sa o tomto zákone. Aplikovali sme len nejakú menšiu pripomienku ministerstva financií,“ povedala ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD).

Zákon garantuje spotrebiteľom rýchlejšiu reklamáciu aj odškodnenie. Obchodníkom zase dáva druhú šancu. Ak pochybia nemusia dostať pokutu alebo sa im pokuta zníži v prípade, že dobrovoľne chybu napravia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika